Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

O’Hanlons Helden wint Nipkowschijf - Reissmicrofoon voor Giel Beelen

Het tv-programma O'Hanlons Helden wint dit jaar de Zilveren Nipkowschijf. Foto Screenshot YouTube / Zoziejehetook

De Zilveren Nipkowschijf voor het beste tv-programma gaat dit jaar naar het VPRO-programma O’Hanlons Helden. Dat twittert jurylid en NRC-recensent Hans Beerekamp vanavond. De prijs wordt elk jaar toegekend door een jury van televisierecensenten.

De Zilveren Nipkowschijf, die sinds 1961 jaarlijks wordt uitgereikt, is de oudste televisieprijs van Nederland. Beerekamp twittert:

Twitter avatar Hansbeerekamp Hans Beerekamp #Nipkowschijf voor o’hanlons helden, ereprijs #taartenvanabel eervolle vermelding voor #vangodlos. Giel Beelen radioprijs, eervol #zwlijst

In voetsporen van ontdekkingsreizigers uit negentiende eeuw

In O’Hanlons Helden treedt Redmond O’Hanlon in de voetsporen van ontdekkingsreizigers uit de negentiende eeuw. Hij maakt dezelfde reizen als zijn helden, die naar plekken gingen waar destijds nog nooit een westerling was geweest.

Het is de tweede keer binnen afzienbare tijd dat een reisprogramma de Nipkowschijf wint. Vier jaar geleden won Adriaan van Dis met zijn programma Van Dis in Afrika, eveneens van de VPRO, ook al de prestigieuze prijs.

Vorig jaar ging de Zilveren Nipkowschijf naar De Wereld Draait Door. In dat programma geven juryleden vanavond een toelichting op het toekennen van de prijzen, schrijft nos.nl.

Update 20.03 uur: ‘O’Hanlon werpt nieuw licht op oude thema’s’

In De Wereld Draait Door lichtte de jury haar keuze voor O’Hanlons Helden toe met de woorden:

“O’Hanlon weet op oude thema’s, zoals kannibalisme, een nieuw licht te werpen. En dat levert verrassend mooie televisie op.”

Over de keuze voor radiomaker Giel Beelen als winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon, zeiden de juryleden:

“Giel Beelen ademt radio. In Giel! op 3FM toont hij zich een vernieuwende hoofdrolspeler van de Nederlandse radio.”