Oekraïne stelt Europese top uit, Timosjenko beëindigt hongerstaking

Oekraïne heeft de top van Midden- en Oost-Europese leiders in Jalta geschrapt. De top werd door de meeste regeringsleiders geboycot uit protest tegen de behandeling van de gevangen oud-premier Joelia Timosjenko.

Meer dan twaalf staatshoofden weigerden om de top op 11 en 12 mei bij te wonen, nadat Timosjenko in hongerstaking ging uit protest tegen vermeende mishandeling in de gevangenis. Zij zit een straf van zeven jaar uit voor machtsmisbruik. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de top wordt uitgesteld tot een later tijdstip. Oekraïne staat onder zware westerse druk door de gevangenneming en de vermeende mishandeling van Timosjenko, de belangrijkste rivaal van president Janoekovitsj. Timosjenko zou vandaag haar hongerstaking beëindigen, na twintig dagen. Dat vertelde haar dochter gisteren tegen de BBC. Yevgenia Timosjenko zei dat haar moeder vandaag voor behandeling naar een ziekenhuis gaat.

Polen en Oekraïne organiseren in juni samen het EK voetbal. Leiders van meerdere landen hebben een bezoek aan het toernooi afgezegd. NRC Column ‘Tovervlecht’ van Arjen van Veelen, pagina 19