Oekraïne last top Jalta af, Timosjenko staakt protest

In een publicitaire overwinning voor de gevangen oud-premier Julia Timosjenko heeft Oekraïne de geplande regionale top in Jalta gisteren afgelast. Timosjenko, die in hongerstaking was gegaan omdat zij in de gevangenis zou zijn mishandeld, is vanmorgen overgebracht naar een ziekenhuis en staakt haar protest.

Morgen en vrijdag zouden in Jalta een aantal West- en Oost-Europese landen bijeenkomen. Het is een jaarlijkse, informele ontmoeting om de integratie van Oost-Europese landen in de rest van Europa te bespreken. Maar veel regeringsleiders hadden afgezegd, uit protest tegen de behandeling van Timosjenko. Sommigen hebben gedreigd niet naar het EK-voetbal te komen, dat deze zomer in Polen en Oekraïne wordt gehouden.

President Janoekovitsj vreesde door de regeringsleiders die wel wilden komen, aangesproken te worden over de zaak-Timosjenko. Zij is in oktober veroordeeld tot zeven jaar cel wegens machtsmisbruik bij het sluiten van een gascontract met Rusland. Er wordt een nieuw proces tegen haar voorbereid wegens belastingfraude en financiële malversaties.

Veel westerse landen zeggen dat het optreden tegen de 51-jarige Timosjenko politiek gemotiveerd is. Zij was in 2004 een van de drijvende krachten achter de Oranjerevolutie, een volksprotest tegen massale verkiezingsfraude die toen Janoekovitsj aan de macht had moeten brengen. Janoekovitsj werd in 2010 alsnog tot president gekozen.

Timosjenko is vanmorgen van de gevangenis in Charkov, de plaats in het oosten van Oekraïne waar het Nederlandse elftal in het EK zijn poulewedstrijden speelt, overgebracht naar het plaatselijke ziekenhuis. Daar zal ze door een Duitse arts worden behandeld aan een meervoudige hernia. Timosjenko vertrouwt de Oekraïense artsen niet.

Op 20 april was Timosjenko in hongerstaking gegaan. Zij claimt door haar bewakers te zijn geslagen.

Haar dochter Yevgenia vertelde gisteren aan journalisten dat ze in het ziekenhuis zou stoppen met haar hongerstaking. „We hopen dat [het EK] zich nu in een sportieve sfeer afspeelt en niet in een sfeer van politieke crisis”, zou Timosjenko volgens haar dochter hebben gezegd. (Reuters, AFP)