Obama: homohuwelijk moet legaal zijn - ‘lastig punt in swing states’

President Barack Obama op een monitor in het Witte Huis. Op de monitor is het interview te zien waarin Obama zich uitspreekt voor het homohuwelijk. Foto AP / Carolyn Kaster

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag gezegd dat hij vindt dat homoseksuelen in de Verenigde Staten moeten kunnen trouwen. Hij hoopt met die uitspraak zijn progressieve kiezers in aanloop naar de presidentsverkiezingen van eind dit jaar steviger achter zich te krijgen.

De uitspraak van Obama maakt een einde aan maandenlange dubbelzinnigheid over het onderwerp, een van de gevoelige thema’s bij aankomende verkiezingsdebatten. Met zijn uitspraken is Obama officieel de eerste Amerikaanse president die een standpunt inneemt voor het homohuwelijk.

Obama eerder altijd vaag over zijn standpunt over het homohuwelijk

Eerder hield Obama het er lang op dat zijn persoonlijke opvattingen over het homohuwelijk in ontwikkeling waren. Het waren dat soort vage uitspraken die homorechtenactivisten woedend maakten. NRC-correspondent Guus Valk twittert:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama is nog nooit zo ver gegaan, meestal zit hij ergens tussen ‘tegen’ en ‘geen mening’. Zie dit overzicht van quotes: http://t.co/g18hnvOS

Obama zei vandaag echter onomwonden in een interview op de Amerikaanse televisiezender ABC:

Het is belangrijk voor mij om te benadrukken dat ik denk dat homoseksuele stellen moeten kunnen trouwen.

Obama spreekt zich op ABC uit voor het homohuwelijk:

Steun aan homohuwelijk risicovolle stap op weg naar herverkiezing

Vicepresident Joe Biden zei enkele dagen geleden ook al dat hij geen problemen heeft met het homohuwelijk.

Volgens Valk is en blijft een pro-homohuwelijkstandpunt gevaarlijk in de VS, vooral in de zogenaamde 'swing states' die zullen gaan bepalen of Obama in november opnieuw de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Landelijk is onder zwevende kiezers steun voor het homohuwelijk. Lastiger wordt het in swing states als North Carolina http://t.co/f16bXpbC

Uitspraak Obama vooral waardevol voor campagnestrijd

Volgens Valk is een dergelijke uitspraak van Obama echter precies waarnaar zowel hij als zijn Republikeinse tegenstanders al tijden smachtten:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Republikeinen trappelen om dit een campagnethema te maken. Obama ook, om de geest van verandering weer uit de fles te halen #bringiton

In werkelijkheid is het homohuwelijk gewoon per staat geregeld en verandert er met het nieuwe, duidelijke standpunt van Obama volgens Valk dus in feite helemaal niets.

"Pure symboliek dus van Obama, maar zo werkt de politiek. Wat vooral fascineert is de timing. Voelde Obama zich door de eerdere uitspraken van Biden gedwongen zich uit te spreken?"