‘Mormonen dopen Oranjes postuum’

Diverse leden van het Koninklijk huis zijn na hun dood postuum gedoopt door de mormoonse kerk. Onder meer de voormalig koninginnen Emma, Wilhelmina en Juliana en prins Claus en prins Bernhard zijn lid gemaakt van de kerk. Dat schrijft Trouw vandaag op basis van gegevens van de wereldwijde kerk.

Een woordvoerder van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de mormoonse kerk officieel heet, keurt de doop van de Oranjes af tegenover persbureau Novum. “Dit mag nooit gebeuren. Het is tegen de regels van ons geloof”, aldus de zegsvrouw. Of de Oranjes echt gedoopt zijn, durft ze niet te zeggen. “Het kan zo zijn, maar het kan ook niet zo zijn.”

Volgens de regels morgen mormonen eigenlijk alleen hun eigen voorouders postuum dopen. Niet alle kerkleden houden zich daar echter aan. Zo werd eerder Anne Frank gedoopt, tot verontwaardiging van sommige joden.

De doop van prins Claus werd volgens Trouw in augustus 2004, twee jaar na zijn overlijden, voltrokken in een mormoonse tempel in de Brazialiaanse stad Campinas. De woordvoerder weet niet wie erachter zitten, maar gaat uit van ‘te enthousiaste leden’.

Volgens de krant kan de mormoonse kerk mensen postuum dopen doordat leden massaal putten uit archieven van de burgerlijke stand. Zo bood de kerk alle provinciale archieven aan om de akten uit hun collecties gratis in te scannen. Daardoor konden de mormonen putten uit een enorme databank. De woordvoerder kan dat niet meteen bevestigen. Volgens haar wordt bij de archieven altijd eerst om toestemming gevraagd.