Explosie konvooi VN-waarnemers Syrië – oppositie zegt geweld te hervatten

Rekruten van het Vrije Syrische Leger bij Qusayr, 15 km van de stad Homs, 8 mei 2012. Foto AFP / STR

Een enorme explosie heeft acht Syrische soldaten verwond die de VN-waarnemers moesten beschermen. Een bermbom trof het militaire voertuig, dat kort achter de auto met waarnemers reed.

Voor zover bekend zijn de waarnemers ongedeerd gebleven. Robert Mood, hoofd van de VN-missie, was ook op het voertuig aanwezig, meldt persbureau AFP. Het is niet duidelijk wie er achter de aanslag zit, maar de oppositie beschuldigt de regering.

Vrije Syrische Leger wil geweld tegen regeringstroepen hervatten

Eerder vandaag heeft de aanvoerder van de belangrijkste gewapende verzetsgroep in Syrië, het Vrije Syrische Leger, gezegd de aanvallen tegen de troepen van president Bashar al-Assad te willen hervatten. Hij zei een wapenstilstand niet te kunnen aanvaarden als de regeringstroepen het bestand blijven schenden. Maar het is niet duidelijk of er een verband is tussen zijn uitspraken en de aanslag op het VN-konvooi.

In de pan-Arabische krant Asharq al-Awsat, gevestigd in Londen, zei rebellenleider Riad Al-Assaad:

“We zullen niet met de armen over elkaar staan wachten, terwijl de moorden, arrestaties en beschietingen voortgezet worden, ondanks de aanwezigheid van de waarnemers die zijn veranderd in valse getuigen. Onze mensen vragen van ons dat wij hen verdedigen, nu serieuze stappen van de Veiligheidsraad ontbreken waardoor het regime de kans krijgt om meer misdrijven te plegen.”

Verdere bedreiging vredesplan

De uitspraken van Riad al-Asaad, de leider van de rebellengroep, vormen een verdere bedreiging voor het vredesplan van VN-bemiddelaar Kofi Annan. Gisteren nog zei hij dat alleen dit zespunts-plan een burgeroorlog in Syrië kan voorkomen, en dat het geweld in Syrië op een “onacceptabel niveau” blijft.

Het staakt-het-vuren, dat op 12 april is ingegaan, wordt door beide kanten geschonden, maar het is niet duidelijk in welke mate. Wel zijn er veel meer doden gevallen aan de kant van de oppositie dan aan de kant van de regering. De Syrische oppositie is echter versnipperd. De Syrische Nationale Raad strijdt met politieke middelen tegen president Al-Assad en voert een vreedzame strijd.

Momenteel zijn er tientallen VN-waarnemers in Syrië die op het staakt-het-vuren en op de terugtrekking van het Syrische leger uit de steden moeten toezien. Nog altijd vallen er dagelijks doden, hoewel de Syrische troepen zeggen zich te houden aan het vredesplan.

Afgelopen maandag waren er verkiezingen in Syrië. De regering noemde dit een gebaar naar de oppositie van democratische hervormingen, maar de oppositie noemde het een schijnvertoning en een afleidingsmanoeuvre.

Bekijk hier beelden van het Vrije Syrische Leger van Sky News Arabia: