Kunduz-partijen weer om tafel voor verdere uitwerking akkoord

Binnen de Kunduz-coalitie, die twee weken geleden het zogeheten 'wandelgangenakkoord' sloot, blijkt nog onenigheid te bestaan over de invulling van een deel van het akkoord. Foto NRC / Maarten Hartman

De zogenaamde Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie is vanmiddag weer bij elkaar gekomen in de Tweede Kamer om te praten over de uitwerking van het ‘wandelgangenakkoord’ over de begroting van volgend jaar. D66-leider Pechtold denkt dat de partijen snel overeenstemming kunnen bereiken.

NRC Handelsblad berichtte gisteren dat het akkoord van de Kunduz-coalitie nog verre van rond is. Zo is er onenigheid over de manier waarop 1,6 miljard in de zorg moet worden bezuinigd. GroenLinks wil de salarissen van medisch specialisten aanpakken, terwijl de ChristenUnie vooral wil besparen op medische behandelingen en hulpmiddelen. Die laatste partij wil ivf en eiceldonatie uit het pakket halen, D66 is daar geen voorstander van. Over de precieze verhoging van het eigen risico, een pijler van het akkoord, is nog evenmin overeenstemming bereikt.

De partijen praten sinds vanmiddag verder onder leiding van demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). D66-fractievoorzitter Pechtold zei voor hervatting van de besprekingen dat hij verwacht dat de partijen het snel eens kunnen worden. Het akkoord staat in de grondverf, aldus Pechtold tegenover persbureau Novum. “Het is een kwestie van aflakken”. Ook De Jager was positief over een snelle deal. “De puzzel is al opgelost”, zo zei de minister.

Betrokkenen denken dat uitwerking akkoord nog weken kan duren

Hoewel een aantal hoofdrolspelers vanmiddag positief waren, is nog onduidelijk hoe het proces na vandaag precies verder gaat. Betrokkenen zeiden gisteren tegen NRC dat het nog wel een aantal weken kan duren voordat het akkoord helemaal rond is. Niet alleen over de bezuinigingen verschillen de meningen, ook over de besteding van het geld dat juist vrijkomt door het terugdraaien van bezuinigingen, is nog geen overeenstemming bereikt.

Door het akkoord moet het begrotingstekort volgend jaar worden teruggedrongen tot drie procent. De Jager zei vanmiddag dat hij al met verantwoordelijk eurocommissaris Olli Rehn over het akkoord heeft gesproken. Die acht volgens hem het pakket “uitstekend” en Nederland voldoet daarmee aan de Europese begrotingsregels, aldus de minister.