Kunduz-akkoord over een week naar CPB, plannen eind mei naar Kamer

Het uitgewerkte begrotingsakkoord voor 2013 wordt uiterlijk volgende week woensdag naar het Centraal Planbureau (CPB) gestuurd, zodat het kan worden doorgerekend. De plannen worden eind deze maand naar de Tweede Kamer gestuurd, verwerkt in de Voorjaarsnota.

Dat maakte demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager vanavond bekend na afloop van het overleg met de ‘Kunduz-coalitie’ van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. De resultaten van de CPB-doorrekening worden in juni bekend, aldus persbureau Novum.

Partijen moeten nog bezuiniging invullen van miljard euro

De Kunduz-coaltie sloot twee weken geleden een begrotingsakkoord op hoofdlijnen. Maar veel zaken moeten nog nader worden uitgewerkt. De partijen moeten nog een bedrag invullen ter grootte van ongeveer een miljard euro. De fracties zaten daarom vanmiddag bij elkaar van 15.00 tot 18.00 uur en praten morgenmiddag verder.

NRC Handelsblad berichtte gisteren dat het akkoord van de Kunduz-coalitie nog verre van rond is. Zo zou er onenigheid zijn over de manier waarop 1,6 miljard in de zorg moet worden bezuinigd.

GroenLinks wil de salarissen van medisch specialisten aanpakken, terwijl de ChristenUnie vooral wil besparen op medische behandelingen en hulpmiddelen. Die laatste partij wil ivf en eiceldonatie uit het pakket halen. D66 is daar geen voorstander van.

Over de precieze verhoging van het eigen risico, een pijler van het akkoord, is nog evenmin overeenstemming bereikt.

De Jager staat de pers te woord na afloop van het overleg vandaag:

Minister De Jager: kans dat partijen er niet uitkomen is nihil

Volgens De Jager verliep het gesprek op de fractieburelen van D66 vandaag echter “zeer constructief”. De kans dat de partijen er niet uitkomen, acht de bewindsman “nihil”.

“Het ziet er echt naar uit dat het dit pakket gaat worden.”

NRC-redacteur Thijs Niemantsverdriet gelooft dat ook wel, maar benadrukt dat de onderhandelingen de komende dagen niet allemaal zo simpel, zo ambtelijk haast, zullen zijn als nu door De Jager wordt gesuggereerd.

“Er wordt net gedaan alsof het alleen een kwestie is van nog een paar plusjes en minnetjes tegen elkaar wegstrepen, alsof de onderhandelingen de komende tijd een haast technocratisch gebeuren zijn. Maar het zal allemaal nog best politiek worden. Op sommige punten bestaan grote verschillen. Al zullen de partij er uiteindelijk inderdaad waarschijnlijk wel uitkomen. De stemming en verhoudingen zijn goed.”

De komende dagen nemen ook de afzonderlijke vakministers contact op met de fracties, om te praten over de maatregelen die op hun terrein liggen, zoals de zorg, sociale zaken en belastingmaatregelen, zei de minister.

De Jager: geen uitzondering voor Nederland in Europa

De partijen hebben niet gesproken over de Brusselse eis om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot drie procent. De Jager zei dat verantwoordelijk eurocommissaris Olli Rehn daar vandaag duidelijk over is geweest: voor Nederland wordt geen uitzondering gemaakt om volgend jaar nog niet aan die norm te hoeven voldoen.

De Jager verwacht verder dat het begrotingsakkoord naar verwachting een “redelijk evenwichtig koopkrachtbeeld” laat zien. Dat is ook logisch, omdat iedereen een “klein beetje moet inleveren.” Niettemin hebben de patijen nog anderhalf miljard euro gereserveerd voor lastenverlichting.

De Jager kiest voor Lente-akkoord: