Kortkolom sport

Zwemkampioen Phelps stopt na Spelen Londen

Rotterdam. De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps stopt na de Olympische Spelen in Londen met zwemmen. Dat maakte de veertienvoudig olympisch kampioen gisteren zelf bekend. Phelps won tijdens de Spelen in Athene in 2004 zes gouden medailles en vier jaar later in Peking voegde hij daar nog eens acht titels aan toe. Daarmee verbrak hij het record van zijn landgenoot Mark Spitz, die tot dan toe de meeste olympische gouden medailles op een toernooi had behaald. Spitz won zeven keer goud op de Spelen van München in 1972. De pas 26-jarige Phelps, die ook 26 keer wereldkampioen werd, stopt met zwemmen omdat hij „nu eindelijk eens wil zien wat er nog meer te doen is in de wereld”. Phelps had na zijn acht gouden medailles in Peking last van motivatieproblemen. De laatste maanden lijkt hij zijn topvorm echter weer te bereiken. (NRC)

Arjen Robben speelt in Oranje tegen eigen club

rotterdam. Arjen Robben speelt op 22 mei in de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen zijn club Bayern München alleen in het Oranje-shirt. Dat liet directeur betaald voetbal Bert van Oostveen van de KNVB gisteren weten. Eerder was nog sprake van dat Robben voor beide ploegen een helft zou spelen, maar volgens Van Oostveen is contractueel vastgelegd dat Robben alleen voor Oranje mag spelen. De oefenwedstrijd tussen het Nederlands elftal en Bayern München is de uitkomst van een slepend conflict tussen de KNVB en Bayern nadat Robben na het WK in 2010 geblesseerd terugkeerde naar Bayern en maanden niet kon spelen. De opbrengst van de oefenwedstrijd gaat in zijn geheel naar de clubkas van Bayern. Tijdens het EK voetbalt het Nederlands elftal ook tegen Duitsland. Bij Bayern spelen acht internationals van Duitsland. (NRC)

Adam Maher (AZ) wint prijs talent van het jaar

rotterdam. AZ-voetballer Adam Maher is dit seizoen winnaar van de Johan Cruijff Prijs, de onderscheiding voor het grootste talent in de Nederlandse eredivisie. Een jury onder leiding van naamgever Cruijff benoemde Maher tot grootste talent. De Marokkaanse Nederlander, die begin deze week werd opgeroepen voor het Nederlands elftal, is de opvolger van Ajacied Christian Eriksen. In het verleden wonnen onder anderen de latere vedetten Arjen Robben en Wesley Sneijder de prijs. Maher debuteerde vorig seizoen voor AZ, maar brak pas dit seizoen echt door. De middenvelder speelde mee in alle 34 competitieduels van AZ en scoorde hij vijf keer. (Novum)

Toptennissers hekelen spelen op blauw gravel

rotterdam. Toptennissers Novak Djokovic en Rafael Nadal hebben forse kritiek op het spelen op een blauwe gravelbaan in Madrid. De Roemeense toernooidirecteur Ion Tiriac heeft de primeur in de Spaanse hoofdstad. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat televisiekijkers de bal beter kunnen volgen op een blauwe ondergrond. Gravel, gemalen baksteen, is normaal oranje-rood van kleur. In het atletiek, hockey, tafeltennis en biljarten worden grote wedstrijden ook op een blauwe ondergrond gespeeld. (NRC)

Harry Been bestuurslid sportkoepel NOC*NSF

rotterdam. Harry Been wordt bestuurslid bij sportkoepel NOC*NSF. De huidige secretaris-generaal bij voetbalbond KNVB was in het verleden onder andere verantwoordelijk voor de organisatie van Euro 2000 in Nederland en Belgie. Vorig jaar deed hij een (tevergeefse) poging het WK van 2018 naar Nederland te halen. Beens benoeming moet nog wel worden goedgekeurd door de algemene ledenvergadering. (NRC)