Kortkolom economie

Vastned heeft last van crisis in Spanje

Rotterdam. Vastgoedfonds Vastned, dat zich uitsluitend richt op beleggingen in winkelvastgoed, kampt met de gevolgen van de economische crisis in Spanje. In dat land, waar Vastned voor een kleine 400 miljoen euro aan winkelpanden aan bezit, heeft een speciale belastingmaatregel het beleggingsresultaat van het fonds in het eerste kwartaal met ruim 7 procent omlaag gebracht. De maatregel beperkt de fiscale aftrekbaarheid van rentelasten. Vastned heeft hiervoor een voorziening van 8 ton moeten treffen. Daarnaast is de waarde van de Spaanse vastgoedportefeuille in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 5 procent gedaald en daalden de bruto huuropbrengsten in dat land. In totaal kwam het directe beleggingsresultaat van Vastned in het eerste kwartaal uit op 15,6 miljoen euro. (NRC)

37 procent meer faillissementen bouw

Amsterdam. In de bouw is het aantal faillissementen in de eerste vier maanden van dit jaar flink gestegen. Ten opzichte van de eerste vier maanden van vorig jaar steeg het aantal faillissementen 37 procent. Dat blijkt uit cijfers die faillissementsdossier.nl vandaag publiceert. Ook het totale aantal bedrijven dat kopje onder gaat blijft toenemen. Het aantal bedrijven dat failliet ging groeide met twintig procent. Binnen de bouw wordt fel geconcurreerd op de prijs. Daarom gaan de winstmarges naar beneden. In de nieuwbouw van woningen en andere gebouwen wordt regelmatig zelfs geld toegelegd op projecten. (Novum)

Internationale handel Duitsland naar record

Amsterdam. Duitsland heeft in maart voor een recordbedrag aan goederen uitgevoerd. Ook de import brak het oude record van maart vorig jaar. De export kwam uit op 98,9 miljard euro, de import bedroeg 81,5 miljard euro. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau woensdag bekend. Het overschot op de handelsbalans komt daarmee uit op 17,4 miljard euro, iets minder dan een jaar eerder. De export steeg op jaarbasis namelijk met slechts 0,7 procent, terwijl de import met 2,6 procent toenam. De export naar landen buiten de EU blijft voor Duitsland in belang toenemen. Terwijl de uitvoer naar de andere EU-landen met 2,8 procent daalde, steeg die naar derde landen juist met 6,1 procent. Toch blijft nog altijd bijna 58 procent van de Duitse export binnen de EU. (Novum)