Kortkolom buitenland

VN-waarnemers Syrië ongedeerd na explosie

Deraa. Een bermbom in het Syrische Deraa heeft vandaag zes militairen verwond, terwijl hun militaire truck een paar seconden voor het konvooi met VN-waarnemers uitreed. De explosie was volgens Robert Mood, het hoofd van de waarnemersmissie, „een indringende ervaring die de Syrische bevolking dagelijks meemaakt”. Mood zei dat het waarnemerswerk gewoon doorgaat. VN-gezant Kofi Annan zei gisteren dat er „diepe bezorgdheid bestaat dat het land naar een volledig burgeroorlog afglijdt”. (AP)

Colombia wijst eisen FARC af na gijzeling

Bogota. De Colombiaanse regering weigert de voorwaarden te accepteren die rebellengroep FARC stelt voordat het de Franse journalist Romeo Langlois wil vrijlaten. De FARC eist gesprekken met de regering over het beïnvloeden van journalisten om negatief over de FARC te schrijven en vrijheid van informatie. Minister van Defensie Juan Carlos Pinzon zegt niet te willen onderhandelen met „criminelen”. (BBC, AP)

Duitse Azeri mogen naam niet verduitsen

Rotterdam. Discriminatie vanwege een buitenlands klinkende naam kan geen reden zijn om die naam te veranderen. Dat heeft een Duitse rechter vanmorgen beslist. Asielzoekers uit Azerbajdzjan wilden Duitse voor- en achternamen. Volgens dagblad Die Welt erkent de rechter dat discriminatie op grond van namen bestaat, maar vindt dat het ‘naamrecht’ niet bedoeld is om een dergelijke sociaal probleem op te lossen. (NRC)

‘Tea Party’ kandidaat verslaat senator Lugar

Washington. De invloedrijke Amerikaanse senator Richard Lugar is gisteren bij Republikeinse voorverkiezingen in de staat Indiana verrassend verslagen door de conservatieve kandidaat Richard Mourdock, die op steun kon rekenen van de ‘tea party’. Lugar (80) zat al sinds 1976 in de Senaat en hield zich veel bezig met buitenlands beleid. Lugar kreeg vooral veel kritiek omdat hij te weinig tijd zou hebben doorgebracht in zijn eigen staat. (AP, BBC)

Aanslag in Genua op nucleair ondernemer

Genua. Twee mannen op een gestolen motorfiets hebben maandag in de Italiaanse stad Genua een prominente ondernemer in zijn been geschoten. Gezien de manier waarop de aanslag is uitgevoerd en de gebruikte Russische Tokarev-pistolen, vermoedt de politie dat de aanslag is uitgevoerd door linkse extremisten. Het slachtoffer is de 53-jarige Roberto Adinolfi, directeur van Ansaldo Nucleare, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de verwerking van nucleair afval. Eerder was dit bedrijf doelwit van de linkse Brigate Rosse. (Reuters)

Exxon Valdez mag India niet binnen

NEW DELHI. Het Indiase Hooggerechtshof heeft de supertanker Exxon Valdez vandaag verboden om een Indiase haven binnen te gaan. De tanker die in 1989 door een olielek een grote milieuramp veroorzaakte bij Alaska, moet naar de stad Alang in de deelstaat Gujarat om te worden gesloopt. De hoogste rechter van India heeft bepaald dat het schip, dat is omgedoopt tot Oriental Nicety, eerst moet worden ontdaan van giftige stoffen als kwik, arseen en asbest. Dit hebben milieuactivisten vandaag bekend gemaakt. Bij de natuurramp in 1989 werden 40.000 zeevogels gedood. Het schip werd een metafoor voor milieuvervuiling. In de spektakelfilm Waterworld (1995) liet filmmaker James Cameron de Exxon Valdez al naar de kelder gaan. (AP)