Kortkolom binnenland

Restricties bij aanvraag nieuwe paspoorten

Den Haag. Mensen die een paspoort hebben dat nog tot in ieder geval 1 september geldig is, kunnen vanaf vandaag geen nieuw meer aanvragen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten. Het ministerie hoopt er met de maatregel voor te zorgen dat de levertijden van reisdocumenten weer zo veel mogelijk binnen de normale termijnen gaan verlopen. Op paspoorten is de afgelopen tijd een stormloop ontstaan, omdat kinderen vanaf 26 juni een eigen reisdocument nodig hebben om naar het buitenland te reizen. Bovendien vragen vlak voor de zomer sowieso al meer mensen een nieuw reisdocument aan. Hoewel de productie van de documenten is opgevoerd om enigszins aan de grote vraag te voldoen, is de wachttijd opgelopen tot enkele weken. Normaal is dat vijf werkdagen. (Novum)

Mogelijke kidnappers Nayati (12) opgepakt

Rotterdam. De politie in Maleisië heeft vier mensen opgepakt die mogelijk achter de ontvoering van de 12-jarige Nayati Moodliar zitten. Bij de arrestaties in Perak en Kuala Lumpur werd een deel van het losgeld teruggevonden, schrijven Maleisische media. De Nederlands-Zuid-Afrikaanse jongen uit Son en Breugel werd vorige week vrijgelaten nadat hij bijna een week eerder in een buitenwijk van Kuala Lumpur door mannen in een auto werd gesleurd. Hij was destijds op weg naar school. De familie betaalde vermoedelijk 75.000 euro aan losgeld voor de vrijlating van de jongen. (Novum)

Prinses Mabel stopt bij vredesorganisatie

Rotterdam. Prinses Mabel stopt per direct als directeur van The Elders. De organisatie liet gisteren weten „met tegenzin” te hebben ingestemd met haar ontslag. De prinses legt haar functie neer vanwege haar persoonlijke situatie. Haar echtgenoot prins Friso ligt in coma sinds een skiongeluk. Mabel was sinds 2008 de algemeen directeur van The Elders, een vredesorganisatie die zich over wereldproblemen buigt. Andere leden zijn onder anderen Jimmy Carter, Kofi Annan en Nelson Mandela. De prinses blijft wel parttime aan als senior advisor. Aartsbisschop Desmond Tutu, voorzitter van de organisatie, laat in een reactie weten dat Mabel een „uitstekende en onvermoeibare” directeur is geweest. „Niemand had dat met meer integriteit, inzet en effectiviteit kunnen doen.” (Novum)

Gevaarlijke stroming door aangelegd eiland

Rotterdam. Het vorig jaar aangelegde zandeiland voor de Zuid-Hollandse kust wordt aangepast omdat het een gevaarlijke stroming veroorzaakt. Doordat de punt van het schiereiland onder invloed van wind en golven naar de kust is gegroeid, is een gevaarlijke geul ontstaan, aldus de provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat. Daarom wordt een extra geul gegraven, en wordt de punt van het eiland met stenen en zand verbonden met het vasteland. De zandmotor, een eiland tussen Kijkduin en Ter Heijde, werd aangelegd als middel voor de kustverdediging. Het zand van het eiland zou zich op natuurlijke wijze over een brede strook langs de kust moeten verspreiden. (NRC)

Jonge vrouw van fiets getrokken en ontvoerd

Ede. Een 18-jarige vrouw is maandagmiddag van haar fiets getrokken en korte tijd ontvoerd geweest. Dat maakte de politie vandaag bekend. De vrouw uit Ede fietste in Bennekom toen ze werd ontvoerd door een man in een zwarte Mercedes. Na een autorit kon de vrouw in Amsterdam zichzelf uit de auto bevrijden, bij een tankstation waar de dader even naar de wc was. De man is voortvluchtig. (Novum)