Kopstuk Al-Qaeda verliest beroep in Britse uitleveringszaak

De radicale geestelijke Abu Qatada heeft zijn laatste poging om uitlevering door Groot-Brittanië aan Jordanië te voorkomen verloren. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft zijn hoger beroep definitief afgewezen, zo meldt persbureau Reuters vanmiddag.

De islamitische extremist is afkomstig uit Jordanië en wordt gezien als een van de belangrijkste agenten voor Al-Qaeda. Hij wordt door Europese rechters ook wel aangeduid als de “Europese rechterhand van Osama Bin Laden”.

Theresa May, de Britse minister van Binnenlandse Zaken zei tegen de BBC dat ze erop vertrouwt dat Abu Qatada binnenkort “voorgoed uit Groot-Brittannië verdwijnt”. Ze maakte bekend dat Qatada tot zijn werkelijke uitlevering gevangen zit.

De regering van Groot-Brittannië wil Abu Qatada al jaren uitzetten om hem te laten berechten voor terrorisme. Het land en de geestelijke zijn al ruim een decennium verwikkeld in een felle juridische strijd.

Hij wordt al zo’n tien jaar verdacht van contacten met islamitische terroristen. Een van zijn volgelingen was Richard Reid, die in 2001 probeerde een vliegtuig op te blazen met een bomschoen. Voorts werden videotapes van zijn preken aangetroffen in de Hamburgse flat van Mohammed Atta, een van de sleutelfiguren achter de aanslagen in New York en Washington van 2001.

Qatada geldt volgens de rechter van het Europees Hof nog altijd als “een gevaar voor de samenleving”.

De Britse rechtbank oordeelde vorig jaar nog dat Qatada niet mag worden uitgeleverd, omdat de verdachte in Jordanië mogelijk wordt gemarteld. Op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is uitlevering dan niet toegestaan.

Weliswaar heeft Londen met Jordanië en enige andere landen in het Midden-Oosten overeenkomsten gesloten waarin die landen beloven verdachten correct te behandelen, maar de Britse rechters vertrouwden niet op deze verzekeringen. Er is geen verklaring uitgegeven waarom het Hof hier nu anders over oordeelt.