ING zet geld opzij voor schikking

Bank en verzekeraar ING vreest voor de gevolgen van een onderzoek naar onrechtmatige handelspraktijken in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft 370 miljoen opzij gezet voor een eventuele schikking met de Amerikaanse autoriteiten. Die doen al een tijdje onderzoek naar handelspraktijken bij de Amerikaanse bankafdeling van het bedrijf in de periode vóór 2007. Dat heeft ING vanochtend bekendgemaakt.

Het concern zag zijn winst in de eerste drie maanden van dit jaar halveren. Bestuursvoorzitter Jan Hommen sprak vanochtend van „blijvend uitdagende omstandigheden” door de aanhoudende eurocrisis, zich vertalend in financiële markten die grilliger worden.

Over de onderhandelingen met de Amerikaanse autoriteiten is ING terughoudend met informatie. De organisatie zegt geen verdere mededelingen hierover te doen in verband met de gevoeligheid van de zaak en de nog lopende onderhandelingen.

ING had in het eerste kwartaal ook meevallers. Het concern incasseerde een eenmalige boekwinst van een half miljard euro op de verkoop van de Amerikaanse tak van ING Direct, een internetbank.

ING behaalde een winst van 680 miljoen euro tegen 1,3 miljard in dezelfde periode een jaar geleden. De winst was volledig afkomstig van de bankdivisie. De verzekeringstak leed verlies net als in het vierde kwartaal van vorig jaar. Beleggers vonden de cijfers meevallen. Het aandeel ING noteerde vanochtend 2 procent hoger op een vrijwel gelijkblijvende beurs.

ING zegt veel geld kwijt te zijn aan de scheiding van de activiteiten. Het concern werkt sinds de noodhulp in 2008 en 2009 aan een splitsing van het bedrijf, waarbij het doel is om de Amerikaanse, Aziatische en Europese verzekeringsactiviteiten uiteindelijk af te stoten, evenals de afdeling vermogensbeheer.

Van de 10 miljard euro kapitaalsteun van de overheid heeft ING 7 miljard terugbetaald. De afbetaling van de laatste 3 miljard werd onlangs uitgesteld. ING deed vanochtend geen mededelingen over het tijdschema van afbetaling.

ING verstrekte in het eerste kwartaal ondanks de recessie in Nederland 4 miljard euro meer aan leningen, de helft aan consumenten die een huis kochten en de andere helft aan bedrijven. De bank wist 7 miljard nieuw spaargeld aan te trekken.