‘Ik was op slag filmliefhebber’

Scheidend SER- voorzitter Alexander Rinnooy Kan herinnert zich nog zijn eerste film voor boven de 14: Sink the Bismarck!

„De eerste keer dat ik een film zag voor boven de veertien, de toen gebruikelijke leeftijdsgrens, maakte dat een onvergetelijke indruk. Ik was dertien, alleen daarom al. Samen met een vriendje gingen we naar de zwart-witfilm Sink the Bismarck! uit 1960. We kozen voor bioscoop Thalia in de Haagse Boekhorststraat. In die buurt hoorde je eigenlijk niet te komen als nette jongen, wat het allemaal nog spannender maakte.

„We zaten op het balkon en waren de enige bezoekers, op een groepje luidruchtige jongeren op de tweede rij na. Al tijdens de voorfilmpjes lieten zij de stoelen van de eerste rij omklappen en werden zij vervolgens de bioscoop uitgestuurd. Mijn vriendje en ik bleven alleen achter.

Sink the Bismarck! gaat over een waargebeurd verhaal in de Tweede Wereldoorlog. Leidinggevende militairen in Engeland horen dat er twee Duitse schepen naderen. Een daarvan is de Bismarck, het grootste oorlogsschip van die tijd, dat enorme schade zou kunnen aanrichten. Ze moeten iets doen. Dan geeft premier Churchill aan de Engelse marine de opdracht om de Bismarck tot zinken te brengen.

„Vooral de laatste scène van de film is me enorm bijgebleven. De Bismarck is tot zinken gebracht, er is de hoop dat Engeland gaat winnen en je ziet kapitein Shepard, gespeeld door Kenneth More, met de Dana Wynter samen weglopen. Er was heus niets in beeld ofzo, maar je wist: dat zou best nog wel eens wat kunnen worden. Ook dat vond ik heel spannend.

„Ik voor het eerst helemaal gegrepen werd door een film. Die ervaring won mij voor het medium; daarna werd ik een echte filmliefhebber. Pas later leerde ik dat je ook zo onder de indruk kunt zijn van bijvoorbeeld muziek en theater.

„Nee, ik heb Sink the Bismarck! daarna nooit meer gezien. Misschien moet ik dat binnenkort eens doen? Het zou dan wel behoorlijk kunnen tegenvallen, want inmiddels worden er natuurlijk veel mooiere reconstructies gemaakt van de Tweede Wereldoorlog en die schepen zien er vast helemaal niet echt uit. Daar had ik toen absoluut geen last van. Nee, laat ik de film maar niet meer terugzien.”

    • Adinda Akkermans