Higgsdeeltjes maken doe je zo

Wat is toch dat Higgsdeeltje waar ze met de deeltjesversneller bij CERN in Genève jacht op maken? Een animatie van zeven minuten legt het glashelder uit (na een halve minuut zinloze inleiding in het CERN-restaurant).

Deze video staat op het kanaal PHD Comics op de videosite Vimeo.com. Het is de speeltuin van roboticus en cartoonist Jorge Cham. Cham heeft eerder geprobeerd op deze manier fysica uit te leggen. Een tekenfilm over donkere materie had niet zo’n lelijke inleiding maar had veel meer last van hinderlijk achtergrondrumoer en slordige geluidsmontage. Wat dat betreft is de video over de Higgs stukken beter gelukt.

Chams ‘core business’ is de strip PHD Comics. Daarin wordt de spot gedreven met het dagelijkse leed van promovendi in een laboratorium: weinig uitdagend werk, onverschillige begeleiders, mislukkende experimenten, lange dagen en een gemankeerd sociaal leven. Vorig jaar is op basis van de strip een komische speelfilm gemaakt met echte hoogleraren en promovendi als acteurs: The PHD Movie. Er staat een veelbelovende trailer op Chams Vimeo-kanaal; de film zelf kan voor 9 dollar online worden bekeken op phdmovie.com.