Heeft het alcoholgebruik van toen nu nog invloed?

Elsa van Evert vraagt zich af of wij vandaag de dag nog gevolgen ondervinden van de alcoholconsumptie in de Middeleeuwen. Zij stelde daarom de vraag: „Zouden wij ons sneller hebben ontwikkeld als er in de Middeleeuwen niet zoveel wijn en bier werd gedronken?”

Overvloedige banketten waar men met de blote handen vlees van het bot scheurde en waar mannen met baarden luid boerend de ongeremde alcoholconsumptie vierden. Sommige mensen hebben dit beeld van de eet- en drinkgewoonten van de Middeleeuwers. Maar werd er in die tijd écht wel zoveel alcohol gedronken?

„Het is een fabeltje dat onze voorouders amper water dronken en in een constante roes verkeerden”, zegt Job Weststrate, docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en expert op het gebied van de sociaal-economische geschiedenis van de late Middeleeuwen. Maar ze dronken wel veel, zegt hij. Hoeveel precies is onduidelijk.

Er werd dus veel gedronken, maar het percentage alcohol was maar laag, vertelt Weststrate. De middeleeuwse burgers en boeren dronken vooral lichte tafelbieren, een restproduct met een alcoholpercentage van 2 procent. „De elite had wel sterkere dranken tot haar beschikking, maar de gewone man moest het doen met een slap aftreksel van de hoogwaardige bieren en wijnen die we nu kennen.”

Over de gevolgen van het overvloedige alcoholgebruik van onze voorouders hoeven we ons geen zorgen te maken, zegt professor Martina Cornel. Zij is hoogleraar Community Genetics aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam. „Alcohol heeft geen effect op ons erfelijke materiaal.”

Ze vermoedt zelfs dat veel drinken eerder een positieve uitwerking heeft gehad op het welzijn van de mens. „Door de antibacteriële werking van alcohol hebben ziekten als cholera zich niet verder kunnen verspreiden.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl