Griekse conservatieven: met links stevent land af op faillissement

Antonis Samaras, leider van de Griekse Nieuwe Democratie-partij waarschuwt voor een 'catastrofe' waar Griekenland onder links bewind op afstevent. Foto AFP/Louisa Gouliamaki

De Griekse conservatieven roepen de radicaal linkse partij Syriza op om vast te houden aan de deal die het land in februari met het IMF sloot om radicaal te bezuinigen. Gebeurt dit niet, dan stevent Griekenland volgens de conservatieve partijleider Samaras af op een faillissement.

Antonis Samaras, leider van de Griekse Nieuwe Democratie-partij die afgelopen weekend het grootste aantal zetels kreeg in het parlement, praat vanmiddag met Alexis Tsipras, partijleider van Syriza. Tsipras heeft gisteren van president Papoulias een mandaat gekregen om een coalitie te vormen, nadat Samaras deze opdracht had teruggegeven.

Bij deze formatiebespreking schuift ook Evangelos Venizelos aan, leider van de socialistische partij PASOK, de op twee na grootste partij van het land. Als Tsipras er niet een slaagt een coalitie te vormen krijgt Venizelos als laatste de kans om een regering te vormen voor er opnieuw verkiezingen worden uitgeschreven.

Samaras: Tsipras moet standpunt nog voor formatiebespreking wijzigen

Samaras benadrukte vanmiddag dat de linkse Tsipras nog voor deze ontmoeting zijn standpunt moet wijzigen, en strikt het akkoord tussen Griekenland en het IMF uit februari moet naleven. Hierin staat dat het land 130 miljard aan noodsteun ontvangt, mits het verregaande bezuinigingen doorvoert. Samaras tegenover persbureau AP:

“Als Tsipras deze deal los wil laten betekent dat onmiddellijke ineenstorting van het land en een faillissement voor Griekenland. Het is dan onvermijdelijk dat Griekenland de eurozone moet verlaten. Wijzigingen aanbrengen in het akkoord is één ding, maar het in z’n geheel aan de kant schuiven is iets anders. Dat laatste levert met zekerheid en onmiddellijk een catastrofe op voor Griekenland.”

Tsipras: Grieken steunen soberheid niet langer

Tsipras zei gisteren tegen AP dat Griekenland “niet langer gebonden is” aan de radicale bezuinigingen, aangezien de “verkiezingsuitslag aangeeft dat de regering steun van de Grieken voor deze soberheidsmaatregelen heeft verloren.” Samaras reageert hier vandaag fel op:

“Als hij zijn standpunt niet wijzigt voor we elkaar vanmiddag ontmoeten, bevestigt hij dat hij een anti-Europa-front aan het bouwen is. Griekenland zal dan onherroepelijk opnieuw naar de stembus moeten. Het Griekse volk heeft geen mandaat gegeven om het land te vernietigen, of om de Euro te verlaten.”