Glasvezel – voor over een jaar

Onbehoorlijk, noemt Madeleine Harmsen uit Amersfoort de manier waarop KPN met haar is omgegaan. Wat is er gebeurd?

In het najaar van 2011 kondigde Regge Fiber aan dat het in opdracht van de gemeente Amersfoort glasvezel ging aanleggen bij de huishoudens die dat willen. Op 5 april zou zij „aansluitklaar” worden gemaakt voor glasvezel, schrijft Harmsen. „In de weken hieraan voorafgaand lopen KPN-medewerkers alle huizen in onze wijk af om abonnementen van KPN te slijten.” Harmsen besluit over te stappen naar KPN. Half maart tekent ze hiertoe een overeenkomst. „Volgens de medewerker krijgen wij zo spoedig mogelijk een bevestigingsbrief en neemt de planningsafdeling contact op om een monteur langs te sturen die de aansluiting in orde komt maken.” Maar vervolgens, schrijft Harmsen, gebeurt er helemaal niets. „Geen brief, geen monteur.” Inmiddels heeft ze al wel haar televisieaansluiting bij Ziggo beëindigd. „Ietwat ongerust” besloot ze contact op te nemen met KPN. Wij kunnen niets doen, zegt een medewerker, omdat Regge Fiber de aansluiting nog niet voor elkaar heeft. Regge Fiber stelt daarentegen dat de aansluiting gewoon actief is.

Na een nieuw gesprek van drie kwartier met KPN ontdekt Harmsen hoe de vork in de steel zit: KPN wilde eerst voldoende abonnementen hebben verkocht, voordat het bedrijf capaciteit gaat vrijmaken voor glasvezelklanten. Dat gebeurt op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2013. Om haar leed te verzachten, zegt KPN, kan mevrouw wel een speciale aanbieding krijgen: in plaats van de beloofde 45 euro per maand kan ze een tijdelijk ‘overloop’-abonnement krijgen voor 57 euro per maand.

Mevrouw Harmsen is boos. En niet zo zuinig ook. „Dit is het misleiden van potentiële klanten. Waarom een batterij verkopers langs sturen die er niet bij vertellen dat je abonnement pas over een jaar ingaat? Beschamend wat KPN doet om geld te verdienen. En redelijk dom in een markt met diverse aanbieders.”

De zaak verdient geen schoonheidsprijs, erkent een KPN-woordvoerder. „Mevrouw Harmsen is gebeld door een collega die excuses heeft aangeboden. Binnenkort is er nog contact met haar over de kosten die zij heeft gemaakt – de belkosten en de kosten om Ziggo opnieuw te laten aansluiten.”

Tekst Barbara Rijlaarsdam en Patricia Veldhuis. Mail naar help@nrc.nl.