Griekse coalitiebesprekingen mislukt - ‘EU overweegt uitstel betaling noodsteun’

Evangelos Venizelos, die als derde de kans krijgt een coalitie te vormen sprak vandaag met de linkse Tsipras, in formatiebesprekingen die op niets uitliepen.. Foto AP/Yorgos Karahalis

Eurolanden debatteren momenteel over een mogelijk uitstel van het overmaken van 5,2 miljard noodsteun aan Griekenland. De uitbetaling zou morgen plaatsvinden, maar de EU-ambtenaren twijfelen vanwege het politieke verzet in Griekenland tegen de forse bezuinigingen zo meldt The Wall Street Journal vanavond.

Het bedrag dat het IMF zou overmaken maakt onderdeel uit van de 130 miljard die Griekenland in februari toegezegd heeft gekregen, mits het land drastische bezuinigingsmaatregelen doorvoert. Tijdens de, tot dusver mislukte formatiebesprekingen heeft Alexis Tsipras, leider van de radicaal linkse partij Syriza te kennen gegeven dat hij de overeenkomst tussen de regering en het IMF links wil laten liggen om zo onder de extreme bezuinigingen uit te komen.

Samaras en Tsipras zijn het niet eens geworden, besprekingen mislukt

Onder andere Duitsland en Finland zijn om deze reden op hun hoede, ondanks dat Tsipras er vandaag volgens persbureau AP niet in is geslaagd een coalitie bij elkaar te krijgen. Antonis Samaras, leider van de Griekse Nieuwe Democratie-partij distantieert zich van zijn linkse collega Tsipras in zijn standpunt dat Griekenland niet radicaal moet bezuinigen. Op dit punt liepen de besprekingen vanavond mis, zo meldt persbureau AP.

Volgens woordvoerders zullen de komende dagen “diverse telefonische vergaderingen” zullen plaatsvinden waarin diverse landen overleggen over de kwestie. De eerdere toezegging vanuit de EU om de noodsteun over te maken maakt het lastig om betaling uit te stellen, waardoor alle betrokken landen hiermee in moeten stemmen, zo legt een woordvoerder uit.

Betaling van noodsteun noodzakelijk voor Griekenland

Griekenland heeft de miljarden vanuit het IMF nu hard nodig. Het land moet voor 18 mei 3,3 miljard euro terugbetalen aan obligaties die in handen zijn van de ECB en enkele nationale banken in de eurozone.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei vandaag tegen de WSJ dat de Europese Unie niet de bevoegdheid heeft om Griekenland te dwingen om in de eurozone te blijven. Daar voegde hij wel aan toe dat “als Griekenland tot de eurolanden wil blijven behoren, er geen betere manier is dan degene die we eerder hebben vastgelegd.”

Evangelos Venizelos, leider van de socialistische partij PASOK die na de verkiezingen van afgelopen weekend op de derde plek eindigde, zei vanavond dat hij zal doorgaan met de pogingen een regering te vormen zodra hij daar morgen het mandaat voor krijgt. Volgens hem is het “absoluut noodzakelijk” dat Griekenland in de euro blijft.

    • Annemarie Coevert