Espresso met Aleksandr Loekasjenko

De president van Wit-Rusland heeft zijn volk toegesproken op tv. Hij verwees in zijn rede tot de natie naar de Russische schrijver Fjodor Dostojevski. ‘De Gebroeders Karamazov,’ zegt Aleksandr Loekasjenko. ‘Wat een prachtige roman.’ Welk citaat heeft hij voorgelezen? ‘Een regeltje over vrijheid,’ antwoordt ‘de laatste dictator van Europa’.

Foto AP / Sergei Grits

Vrijheid

De president van Wit-Rusland heeft zijn volk toegesproken op tv. Hij verwees in zijn rede tot de natie naar de Russische schrijver Fjodor Dostojevski. ‘De Gebroeders Karamazov,’ zegt Aleksandr Loekasjenko. ‘Wat een prachtige roman.’ Welk citaat heeft hij voorgelezen? ‘Een regeltje over vrijheid,’ antwoordt ‘de laatste dictator van Europa’. ‘Dat er voor het menselijke ras niets ondraaglijker is dan persoonlijke vrijheid.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Ik had het zelf kunnen schrijven, maar de grote schrijver Dostojevski is mij voor geweest.’ Is hij een fan van de auteur? ‘Ik heb Aantekeningen uit het ondergrondse wel tien keer gelezen,’ zegt Loekasjenko. ‘Ik kan het iedereen aanraden.’ Kan hij er ook uit citeren? De president van Wit-Rusland knikt enthousiast. ‘De eerste zinnen zijn fantastisch: “‘Ik ben een ziek man… Ik ben een slecht man. Een weerzinwekkende man ben ik.’” Gaat hij bij een volgende toespraak ook naar een boek verwijzen? ‘Jawel,’ zegt Loekasjenko. ‘Literatuur kan het volk troost bieden.’ Heeft hij al een boek op het oog? De president van Wit-Rusland begint weer enthousiast te knikken. ‘I never promised you a rose garden.’