Eerste Kamer stemt voor cookies en netneutraliteit

De Eerste Kamer heeft gisteravond ingestemd met een herziening van de Telecommunicatiewet. Netneutraliteit is daarmee wettelijk verankerd, er komen strengere regels voor cookies en kabelmaatschappijen moeten hun netwerken openstellen voor derden.

Netneutraliteit moet het filteren door providers tegengaan. Een aanbieder mag diensten van derden die concurreren met eigen diensten niet afknijpen of extra belasten. KPN moet bijvoorbeeld de (gratis) berichten van WhatsApp en gesprekken via Skype net zo snel doorgeven als eigen sms’jes en eigen gesprekken.

Aan de nieuwe wet zitten nog wel wat losse eindjes. Zo stemt de senaat volgende week over een motie van de ChristenUnie die het mogelijk maakt dat providers informatie blokkeren op ideologische gronden.

De nieuwe Telecommunicatiewet maakt Nederland het tweede land in de wereld, na Chili, dat netneutraliteit heeft vastgelegd in een wet. „Een historisch moment voor internetvrijheid in Nederland”, noemt digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom het besluit van de Eerste Kamer. „Een belangrijke bijdrage voor een vrij en open internet”, blogt internetadvocaat Milica Antic van SOLV Advocaten in Amsterdam.

De Eerste Kamer ging gisteren ook akkoord met de veelbesproken cookiewetgeving. Cookies zijn kleine computerbestanden die door een website op de computer van de internetgebruiker worden geplaatst. Zo kan een gebruikersnaam en wachtwoord worden onthouden, maar zo kan ook het surfgedrag van die internetter worden gevolgd.

Worden aan dat laatste geen grenzen gesteld, vinden critici, dan vormen cookies een inbreuk op de privacy van consumenten. De cookiewetgeving lag lang onder vuur van internetjuristen. De regeling zou niet goed in elkaar zitten en sterk afwijken van de Europese richtlijn. Jurist Antic hekelt op SOLV.nl de omgekeerde bewijslast: als cookies worden gebruikt voor het analyseren van surfgedrag, maken zij inbreuk op de privacy, tenzij anders bewezen.

Minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) heeft de senaat nu toegezegd dat dit aspect van de cookiewetgeving pas vanaf 1 januari 2013 wordt gehandhaafd. De EU zou intussen met de industrie werken aan een alternatief voor cookies. Een zogenoemde Do not track-standaard, ingebouwd in een browserprogramma, moet gebruikers de mogelijkheid bieden aan te geven dat zij niet voor commercieel gebruik gevolgd willen worden op internet.