Een taart met een foto van jezelf

Hoe zou jij je verjaardag willen vieren? Met die vraag legde Anouk Kruithof (1981) contact met tien bewoners van de psychiatrische instelling Altrecht in Den Dolder, waar zij in de kunstenaarsresidentie Het Vijfde Seizoen drie maanden mocht verblijven. Vervolgens heeft Kruithof met iedereen zijn verjaardag gevierd en al die wensen laten uitkomen. De een wilde naar de stad om een jointje te kunnen roken, de ander wilde een groot feest met een live optreden en toastjes met haring voor alle genodigden. Allemaal kregen ze een fototaart met een portret van zichzelf en voor het boek mochten ze hun lievelingskleur kiezen.

Het resultaat van alle feestjes voegde Kruithof samen in een handgemaakt fotoboek waarin het portret, de lievelingskleur, de fototaart, foto’s van het feestje en citaten van de jarigen zijn samengebracht. In alle keuzes van dit fotografieproject heeft zij zich laten leiden door de wensen van de bewoners. Het laat zien hoe de tien verjaardagen zijn gevierd en toont de integere wijze waarop ze heeft samengewerkt met mensen met psychiatrische beperkingen. Kruithof heeft in een leefomgeving waar treurige dingen gebeuren en waar soms veel leed te zien is, tien bewoners de dag van hun leven gegeven.

De stichting Dutch Doc Photo Foundation heeft de prijs Dutch Doc Award in het leven geroepen om Nederlandse documentairefotografie te stimuleren. De tentoonstelling Dutch Doc Award 2012 is van 11 mei tot 10 juni te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. De winnaar zal op 6 juni bekend worden gemaakt. De komende week staat op de In beeld in nrc.next het werk van de zes genomineerden