Doema stemt in met premierschap Medvedev

De functiewisseling in Rusland tussen Dmitri Medvedev en Vladimir Poetin is voltooid. Gisteren werd oud-president Medvedev aangesteld als premier, nadat een dag eerder oud-premier Poetin het presidentschap van hem had overgenomen. De Doema, het Russische parlement, ging met 299 tegen 144 stemmen akkoord met Medvedevs benoeming.

Intussen blijft het in de straten van Moskou onrustig. De afgelopen dagen zijn ongeveer 700 demonstranten opgepakt. Ze vinden dat Poetin zijn macht misbruikt en eisen nieuwe presidents- en de parlementsverkiezingen, omdat bij de recente stembusgang gefraudeerd is.

Vlak voor er in de Doema gestemd werd over Medvedevs premierschap maakte de oproerpolitie bij het Kremlin een einde aan een vreedzame demonstratie. Twintig betogers werden aangehouden, onder wie de oppositieleider en blogger Aleksej Navalny. Ook elders in de stad waren rellen.

De Amerikaanse regering heeft haar bezorgdheid uitgesproken over het politieoptreden. „We zijn verontrust over beelden van politieagenten die vreedzame demonstranten mishandelen, zowel bij demonstraties als in de cel”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Medvedev beloofde een open dialoog met zijn politieke tegenstanders – al leek hij daarmee niet te doelen op de betogers. Hij zei dat Rusland de corruptie harder moet aanpakken, eigendomsrechten beter moet beschermen en het concurrentievermogen van de Russische economie moet versterken. Hij kondigde een aantal wijzigingen in de regering aan, maar zei dat hij het beleid van zijn voorganger zal voortzetten.

Vragen van parlementsleden over het beleid van de nieuwe premier werden gisteren in de Doema niet door Medvedev zelf, maar door Poetin beantwoord – waarmee de nieuwe verhoudingen meteen zichtbaar werden. Poetin gaf de verouderde economie onder het communisme de schuld van de Russische problemen. Hij wil dat staatbedrijven worden gemoderniseerd, lonen van ambtenaren omhoog gaan, het aantal crèches wordt uitgebreid en de gezondheidszorg wordt verbeterd. Tot 2020 moeten er 25 miljoen banen bijkomen. (AP, Reuters)