Dit zijn de Duitse doden in Vorden

Op de steen van hun Kamaradengrab is te zien wie de Duitse doden in Vorden waren. De oudste is soldaat Simon Berndlstetter, geboren op 22 oktober 1906 en overleden op 26 maart 1945 aan een buikschot. De jongste is Adolf Hild, radioman bij de Luftwaffe, geboren op 2 mei 1924. Hild stortte in de nacht van 26 maart neer in een Junkers JU 88G-6 nachtjager, gevlogen door piloot Hugo Fritz. Het toestel werd neergehaald door een geallieerde Mosquito nachtjager. Alle vier inzittenden kwamen om het leven.

De Junkers hoorde bij het 7e Staffel van het 2e Nachtjagdgeschwader, dat gedurende een groot deel van de oorlog zijn basis in Nederland had, maar sinds maart 1945 vloog vanaf vliegveld Schleswig. In de nacht waarop Fritz, Hild en hun kameraden Heinz Burkhardt en Walter Zaumsegel werden neergehaald, bombardeerde de Britse Royal Air Force met ruim 400 toestellen de steden Paderborn en Hamm in het Ruhrgebied.

De Duitse nachtjagers in de buurt werden op deze stroom bommenwerpers afgestuurd. Zonder succes. Alle Britse vliegtuigen kwamen terug, terwijl in Paderborn ruim 300 mensen om het leven kwamen door de aanval. Het toestel van Fritz, dat deze raid tevergeefs had getracht te onderscheppen en bij Vorden werd neergehaald, was het enige Duitse vliegtuig dat die dag boven Nederland verloren ging.

De overige mannen die in Vorden begraven liggen, zijn infanteristen van de Wehrmacht. Drie van hen kwamen om het leven toen de trein waarin ze werden vervoerd, beschoten werd door een geallieerd vliegtuig. Een ander zou door het Duitse leger zijn geëxecuteerd, mogelijk omdat hij een deserteur was.

Bart Funnekotter

    • Bart Funnekotter