Dibi houdt van aandacht, maar nu even niet

Kamerlid Tofik Dibi zou GroenLinks willen gaan leiden. De huidige partijleider, Jolande Sap, reageert laconiek. Fractiegenoten zijn verrast.

Normaal gesproken houdt Tofik Dibi van GroenLinks wel van media-aandacht. Nu is het al een paar dagen stil op zijn Twitter-account – Dibi is er even tussenuit, want de Kamer heeft reces. En dat terwijl hij wel degelijk onderwerp van gesprek in Den Haag was, gisteren en vandaag.

De grote vraag: heeft Kamerlid Tofik Dibi zich wel of niet aangemeld als concurrent van zijn partijleider Jolande Sap? Volgens PowNews heeft hij zich aangemeld als kandidaat-lijsttrekker voor de verkiezingen in september. GroenLinks wil niets bevestigen of ontkennen en wijst op de privacy van de kandidaten die de partij respecteert.

Dibi zelf liet het maandagavond laat hierbij: „Bijzonder om lijsttrekkersreferenda te zien bij zoveel partijen. Hoort bij onze democratie. Zeker in een tijd waarin zoveel landen worstelen met eerlijke verkiezingen. Wie bij GroenLinks kandidaat zijn wordt later bekend.” Gisteren reageerde partijleider Jolande Sap pas, nadat allerlei media het nieuws over Dibi’s mogelijke kandidatuur overnamen: „Wat een mediareuring. Als er sterke tegenkandidaten opstaan die zich met mij willen meten, dan ga ik met plezier de strijd aan!”

Of Tofik Dibi zich inderdaad heeft aangemeld als concurrent van Sap, zal later blijken. De kandidatencommissie maakt 31 mei de kandidaat-lijsttrekkers bekend, en in het campagneprotocol van de partij staat dat kandidaten zich stil moeten houden.

Maar zou Dibi het kúnnen? Zeker is dat hij erin slaagt veel aandacht te vragen in de Kamer, voor zichzelf en GroenLinks. Neem vorig jaar zomer: vlak na het reces vraagt hij een debat aan met premier Rutte, over de gevolgen van de moorden die Anders Breivik in Noorwegen had gepleegd. „Xenofobie moet bespreekbaar gemaakt worden.” Als Dibi geen meerderheid krijgt, staat hij er de week erop gerust wéér. Hetzelfde verzoek, opnieuw zonder steun voor een debat, maar mét interview op nieuwswebsite nu.nl: „Ook in Nederland lopen mogelijke Breiviks rond.”

Zijn hang naar media-aandacht komt collega-Kamerleden niet altijd even goed uit. Soms gaat hij zelfs met hun plannen aan de haal en dat wekt weerstand. Gaat het Dibi om persoonlijke aandacht, of is alles politieke strategie? Een voorbeeld: Dibi is woordvoerder asiel en immigratie voor GroenLinks, en zette eind vorig jaar online een petitie voor een kinderpardon op. Maar de aanleiding voor die petitie, een wetsvoorstel voor een vergunning voor asielkinderen, kwam van PvdA en ChristenUnie. De manier waarop Dibi hún voorstel presenteerde, klopte niet, vond Joël Voordewind van de ChristenUnie. En, zei hij ook: „Ik zit niet in de Kamer om leuke acties te voeren, maar om echt iets te bereiken.”

Ziet de GroenLinks-fractie Tofik Dibi voor zich als partijleider? Om die vraag te beantwoorden, kwam het nieuws voor hen gisteren als een iets te grote verrassing. „Ik heb hem eigenlijk nooit zo gezien. Dat hij die ambitie heeft, wist ik niet”, zegt een GroenLinks-Kamerlid. Dibi is pas 31 jaar, zegt een ander, dus de anciënniteit om de partij te leiden heeft hij bepaald niet. De ervaring heeft hij wél: Dibi zit ruim vijf jaar in de Kamer.

Het is op zijn zachtst gezegd bijzonder dat een fractiegenoot – Dibi is nota bene Saps fractiesecretaris – zich aanmeldt als concurrent voor een zittend partijleider. Als dat inderdaad het geval blijkt, houdt Dibi’s kandidatuur vooral „een motie van wantrouwen tegen Jolande” in, zegt ook iemand uit de fractie. Precies het beeld dat Sap gisteren probeerde weg te nemen met haar berichtje.