Cultuurkortingskaart voor jongeren gered dankzij nieuw fonds

Archieffoto van Amsterdamse leerlingen die een tentoonstelling over piercings bekijken in het Haarlemse Teyler's Museum. Foto NRC / Maurice Boyer

De Cultuurkaart die door bezuinigingen mogelijk zou verdwijnen, blijft voorlopig bestaan. Middelbare scholieren kunnen in ieder geval nog volgend schooljaar met korting naar culturele instellingen. Dat heeft de stichting CJP vanochtend gemeld.

Mede-initiatiefnemer CJP heeft een fonds opgezet die wordt ondersteund door scholen en commerciële partijen, meldt persbureau Novum vanochtend. Zo kunnen de lasten volgens Groenen eerlijk worden verdeeld. Voor komend jaar staat per leerling in elk geval vijf euro op de Cultuurkaart

Het nieuwe fonds betekent niet dat de kaart geen subsidie meer nodig heeft, aldus Groenen. “We hebben de schouders er onder gezet omdat het moet. Wij hebben onze verantwoordelijk genomen”, zegt hij. Hij roept het kabinet op om in de toekomst de kaart weer te ondersteunen:

“Het is fantastisch dat we voor komend jaar de Cultuurkaart kunnen laten voortbestaan, maar de politiek is nodig om een duurzame visie op cultuureducatie te ontwikkelen en dit met financiële middelen te omkleden.”

Op de Cultuurkaart stond een tegoed van vijftien euro, dat leerlingen konden besteden aan culturele activiteiten zoals een theater- of museumbezoek. Bijna alle scholieren en 1510 culturele instellingen maken gebruik van de pas.