Cultuurkaart blijft in schooljaar '12/'13

De CJP Cultuurkaart blijft bestaan, in elk geval in het schooljaar 2012-2013. Dat maakt Stichting CJP, die de Cultuurkaart uitgeeft, vanmiddag bekend. Bijna een miljoen scholieren in het voortgezet onderwijs gebruikt de Cultuurkaart, ter waarde van 15 euro per jaar, voor culturele activiteiten.

Het nu demissionaire kabinet heeft in het regeerakkoord vastgelegd de subsidie voor cultuureducatie in het voortgezet onderwijs te schrappen. De CJP zocht daarom naar alternatieve financiering voor de Cultuurkaart. Om de kaart op het huidige niveau te handhaven was maximaal 4,5 miljoen euro nodig. Die is nu gevonden, aldus CJP, met behulp van culturele instellingen, commerciële partners en fondsen. Uit het nieuw opgerichte Fonds voor Cultuur & School is straks 5 euro per leerling beschikbaar. Daarnaast investeren deelnemende scholen 10 euro per leerling.

Het nieuwe Fonds voor Cultuur & School kan bestaan dankzij verschillende participanten, waaronder gemeenten en provincies, culturele instellingen en commerciële partners. De gemeente Groningen bijvoorbeeld wil dat de Cultuurkaart voor alle middelbare scholieren in Groningen beschikbaar is. Culturele instellingen dragen bij door van iedere klassikale Cultuurkaart-betaling 15 procent af te dragen. Dit geld wordt gestort in het nieuwe fonds en komt weer beschikbaar als cultureel tegoed voor scholen. Deze bijdrage is vrijwillig voor culturele instellingen, maar op basis van gesprekken met koepelorganisaties concludeert CJP dat voldoende instellingen zullen meewerken. „De CJP Cultuurkaart garandeert voor hen toegang tot een jonge, en dus interessante doelgroep”, aldus CJP-directeur Walter Groenen.

Voor de financiering heeft het CJP daarnaast aanvragen lopen bij verschillende culturele fondsen als het VSB Fonds en het SNS Reaalfonds. Bovendien hebben twee private-equityfondsen de garantie gegeven de kaart minstens één jaar te steunen, mits de financiering door andere partijen zeker is. Directeur Groenen blijft wel „lobbyen in Den Haag. Wij blijven de boodschap uitdragen dat culturele vorming van jonge mensen óók een taak is van de overheid.”