'CDA in gevaar door PVV-kritiek'

Henk Bleker verwijt zijn politieke tegenstanders binnen het CDA de partij in gevaar te brengen. Als zij „de toekomst laten vertroebelen door de PVV-geschiedenis” wordt het CDA nog kleiner en wordt het „een partij met niet meer dan principes”.

Bleker is een van de zes kandidaten voor het CDA-leiderschap. Ook hij krijgt kritiek wegens zijn betrokkenheid bij de mislukte samenwerking met de PVV. Bleker is nu demissionair staatssecretaris, en was tijdens de kabinetsformatie partijvoorzitter. CDA’er Ab Klink stelde gisteren in deze krant dat de partij „kwetsbaar” kan zijn door aanhoudend moeilijke vragen over de CDA-keuzes van de laatste twee jaar.

Bleker zegt in een reactie dat dit een „onvoorstelbaar cruciale fase” is voor de partij en dat het gevaarlijk is „mensen voor eeuwig besmet te verklaren”. Hij zegt zelf „vanaf nu het woord PVV niet meer te gebruiken”.

Binnen het CDA bestaat al sinds de kabinetsformatie grote verdeeldheid over de samenwerking. Nog steeds maken beide kampen elkaar verwijten. De PVV is een van de thema’s in de huidige strijd om het lijsttrekkersschap geworden.

Bij de presentatie van zijn kandidatuur, afgelopen zaterdag, zei Bleker al dat hij „trots en fier” is op de gedoogcoalitie. Tegelijk nam hij afstand van de PVV, omdat deze partij „een aantal paden bewandelt” die hem niet aanstaan, zoals het Polenmeldpunt.

Bleker zegt zich „de komende dagen” te blijven inzetten voor het CDA als „brede volkspartij voor mensen uit alle religies”.