BV Veendam gered door verkoop van stadion

Het begrotingsgat is gedicht dankzij de verkoop en nieuwe investeerders.

Rotterdam. SC Veendam speelt ook volgend seizoen nog betaald voetbal. De club uit de eerste divisie is gered door de verkoop van stadion De Langeleegte. RTV Noord meldde gisteren dat projectontwikkelaars Zwanenburg uit Heerenveen en Paas uit Stadskanaal het onderkomen hebben overgenomen van de gemeente. De deal zou Veendam een lastenverlichting van 200.000 euro per jaar opleveren. Voetbaldirecteur Henk Eising heeft tien bedrijven bereid gevonden de komende drie jaar in totaal 150.000 euro per seizoen in de club te steken. Daarmee is het gat van 3,5 ton in de begroting gedicht.

De gemeente houdt 3 miljoen euro aan de verkoop over. De club huurde het stadion met 6.500 plaatsen van de gemeente, die voor 58.000 euro per jaar het veldonderhoud voor zijn rekening nam. In Veendam zijn gemeente en voetbalclub nauw met elkaar verbonden. Zo verstrekte de gemeente in 2008 een lening van 350.000 euro (die in tien jaar moet worden terugbetaald) en stak deze als co-sponsor drie seizoenen jaarlijks 50.000 euro in de club.

Veendam is een cultclub in de Groningse veenkolonie – met dank ook aan de naam van het vervallen stadionnetje De Langeleegte. De Algerijn Paul Amara, doelman Frans de Munck (bijgenaamd ‘Zwarte Panter’) oud-international Dick Nanninga en journalist Johan Derksen speelden in het verleden in het geel-zwart van Veendam, dat twee jaar in de eredivisie uitkwam. NRC