buzz

Actor Mark Ruffalo arrives at the screening of the film "Marvel's The Avengers" for the closing night of the 2012 Tribeca Film Festival in New York April 28, 2012. REUTERS/Andrew Kelly (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT) REUTERS

Avengers breken records

Het was een experiment van superheldenfabriek Marvel. Geduldig de ene na de andere superheld uit de catalogus herlanceren: Iron Man, Captain America, Thor. Die dan samenbrengen in het gargantueske The Avengers. Missie geslaagd: de superheldenpotpourri verpulvert records. In twaalf dagen verdiende de film ruim 441 miljoen dollar wereldwijd, in Amerika kwam daar in drie dagen ruim 207 miljoen dollar bovenop. Het oude record voor een openingsweekeind was 169 miljoen dollar voor het laatste deel in de Harry Potter-serie, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2. Acteur Mark Ruffalo, die debuteert als The Hulk, heeft een contract getekend om de lichtgeraakte wetenschapper Bruce Banner in nog zes films te spelen. De filmkritiek omhelst The Avengers.

…en toch is Jackson boos

Euforie? Niet bij acteur Samuel L. Jackson, die Nick Fury speelt in The Avengers. Hij riep donderdag op tot ontslag van filmcriticus A.O. Scott van The New York Times, die een zeldzame wanklank liet horen in het hosannakoor rond The Avengers. Volgens Scott wordt alles wat deugt aan de film – spitse dialogen, speelse rivaliteit tussen superhelden – tot gruis vermalen door zielloos voort stampende, apocalyptische actie. Typisch voor de hedendaags spektakelfilm, aldus Scott, die kijkers dwingt neer te knielen in „zwijgend, doodsbang ontzag”. Een verbeten Jackson riep fans donderdag via Twitter op een nieuwe baan voor Scott te zoeken: „One he can ACTUALLY do!” Collega’s van Scott zien dat als een bevestiging van het „inherente autoritarisme” of zelfs „latente fascisme” van de superheldencultuur. Scott reageert koel: volgens hem is het niet nieuw dat een lichtgeraakte acteur fans tegen een recensent ophitst.

The Watch

Filmstudio Fox heeft zijn zomerkomedie Neighborhood Watch omgedoopt tot The Watch. Dit om associaties te vermijden met het neerschieten van de zwarte tiener Trayvon Martin door buurtwacht George Zimmerman in februari, een incident dat rassenrelaties in Florida op scherp heeft gesteld. De komedie draait om buurtwachters die kampen met een buitenaardse invasie. Eerder trok Fox reclamemateriaal uit bioscopen terug, inmiddels is er een nieuwe filmtrailer. In een eerdere versie rijden buurtwachters als gangsters door hun eigen wijk: komiek Jonah Hill maakt met zijn vingers een schietgebaar.

Disneybaas wil revanche

Michael Eisner, de gewezen CEO van Disney, wil 800 miljoen dollar bijeen krijgen voor een eigen filmbedrijf. De inmiddels 70-jarige redde Disney in 1984 van de ondergang, maar ruimde in 2005 het veld. Interne rivaal Roy Disney verweet Eisner dat hij Disney had veranderd in een „zielloos en roofzuchtig bedrijf”. Amerikaanse analisten betwijfelen of de filmtycoon, die zich in Hollywood en op Wall Street impopulair maakte, het geld bijeenkrijgt.

Comeback Fellini

Houdt ’t dan nooit op? Deze week werden opnieuw films over filmmakers aangekondigd. Julie Pacino, dochter van, kocht de rechten op de biografie van de stille ster Mary Pickford. En de Italiaanse regisseur Federico Fellini (1920-1993) krijgt een ‘biopic’ die speelt in 1957, toen hij op weg naar de Oscars tijdelijk verdween in Los Angeles. Werd Fellini soms verliefd op de stranden, de jazzclubs en een dierenarts? Blijkbaar. Volgens Variety speelt de Braziliaanse acteur Wagner Moura (Tropa de Elite) de hoofdrol in Fellini Black and White. Fellini beleeft in de VS een soort comeback. Na de musical Nine, gebaseerd op zijn 8 1/2, wordt nu gewerkt aan een remake van Nights of Cabiria, die in 1958 een Oscar won. Met Juliette Lewis als tragische straatmadelief. In 1969 was er al een remake met Shirley MacLaine.

Ceasar must die

Na de Gouden Beer in Berlijn won Caesar must die dit weekeind vijf Italiaanse filmprijzen (David di Donatello). De broers Paolo (80) en Vittorio Taviani (82) wonnen de prijs voor film, regie, productie, montage en geluid.