Bovelander moet Bloemendaal redden

Floris-Jan Bovelander keert tijdelijk terug bij hockeyclub Bloemendaal. De oud-speler is door de club aangesteld als interim-coach van de mannenploeg. Vanavond zit Bovelander al op de bank bij de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs tussen Bloemendaal en Rotterdam op ’t Kopje.

Bovelander (44) is de opvolger van oud-ploeggenoot Dave Smolenaars, die begin deze week werd ontslagen wegens tegenvallende resultaten in de hoofdklasse. Bloemendaal wist zich maar net te plaatsen voor de play-offs. De ploeg verloor zondag van naaste concurrent Kampong, maar kreeg hulp van HGC, dat in de slotminuut nog gelijk maakte tegen Pinoké.

Interim-coach Bovelander was als speler erg succesvol bij Bloemendaal. Hij speelde er in de jeugd en hockeyde vijftien seizoenen voor de club in de hoofdklasse. Hij werd in die periode zes maal landskampioen. Ook won hij met Bloemendaal één keer de Europa Cup 1. Met 276 doelpunten is strafcornerspecialist Bovelander de meest trefzeker speler in de geschiedenis van de hockeyhoofdklasse.

Bovelander debuteerde in 1985 als international. Hij speelde 241 interlands waarin hij 215 keer scoorde. In in 1996 won hij met het Nederlands elftal olympisch goud op de Spelen van Atlanta. Eerder won hij brons bij de Spelen van Seoul in 1988 en werd hij vierde bij de Spelen van Barcelona in 1992.

Ook werd hij met het Nederlands team Europees - en wereldkampioen. Floppie was afwisselend linksback en linkshalf: een grote en beresterkte hockeyer die het meer van zijn fysiek dan van zijn techniek moest hebben.

Vanwege zijn snoeiharde strafcorners, die hij nog sloeg in plaats van pushte, was hij mateloos populair in de hockeymekka’s India en Pakistan. In Lahore zagen zo’n zestigduizend Pakistanen hoe hij in de WK-finale van 1990 bijna in zijn eentje het gastland versloeg.

Als trainer heeft Bovelander geen ervaring op topniveau. Hij leidt met zijn broer hockeykampen voor de jeugd. Hij was ook columnist van het onlangs opgeheven dagblad De Pers.