Billboards leiden tot lagere straf relschopper

De publicatie van foto’s van Feyenoord-hooligans op billboards heeft geleid tot een lagere straf bij de rechter. Gisteren kregen zes relschoppers die betrokken waren bij de bestorming van het Maasgebouw van De Kuip in Rotterdam op 17 september 2011, voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen opgelegd.

Na de rellen verspreidde de politie portretten van de verdachten, die verschenen op televisie en op billboards in het centrum van Rotterdam. De politierechter oordeelde gisteren dat het publiceren van de foto’s inbreuk heeft gemaakt op de privacy van de verdachten en dat daarvoor geen wettelijke basis was. Gezien de ernst van de feiten en omdat de politie ook op andere manieren had geprobeerd de verdachten te vinden, vond de rechter dat het bewijsmateriaal toch gebruikt mocht worden. Volgens advocaat Frank van Ardenne kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere zaken waarin portretten van verdachten worden getoond. „En dat gebeurt steeds vaker.”

In totaal werden vorig jaar na de rellen bij het Maasgebouw 32 mensen opgepakt. De rellen ontstonden vlak voor een wedstrijd van Feyenoord tegen De Graafschap. Een groep van ongeveer vijftig supporters probeerde het Maasgebouw binnen te dringen. Zij hadden het gemunt op algemeen directeur Eric Gudde, die zij verantwoordelijk hielden voor de financiële malaise waarin Feyenoord verkeerde.

In november kwamen vijf hoofdverdachten al voor de rechter. Twee verdachten kregen eerder celstraffen van twaalf en negen maanden waarvan drie voorwaardelijk. De verdachten die gisteren voor de rechter stonden, behoren niet tot de harde kern Feyenoordhooligans, maar waren ‘meelopers’. Zij werden schuldig bevonden aan openlijke geweldpleging. De taakstraffen variëren van 100 tot 150 uur. Daarnaast kregen de zes een jaar voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar. Ze mogen twee jaar lang het Feyenoordstadion niet in, en geen uitwedstrijden van de club bezoeken.