Atletico Madrid wint Europa League, 3-0 in finale tegen Athletic Bilbao

Atletico Madrid won vanavond in Boekarest zijn tweede Europa League in drie jaar tijd. Foto AFP / Anne-ChristinePoujoulat

Atletico Madrid is winnaar van de Europa League 2012. In de finale won de ploeg vanavond in een Spaans onderonsje van Athletic Bilbao. Spits Falcao was met twee vroege doelpunten de grote man bij de Madrilenen.

In Boekarest scoorde de Colombiaan Falcao al voor rust twee keer. Diego besliste in de slotfase het duel.

De overwinning betekende de twaalfde opeenvolgende zege voor Atletico op Europees niveau. Daarmee verbeterde de club het oude record van Barcelona, dat tussen 2002 en 2003 elf wedstrijden op rij zegevierde op het Europese podium.

Het was vanavond de tweede keer dat Atletico Madrid de Europa League wist te winnen. De ploeg was twee jaar geleden ook al de sterkste. Toen werd het Engelse Fulham verslagen.

De 1-0 van Falcao:


Atletico Madrid 1-0 Athletic Bilbao door Amr_AboulAzm

Athletic Bilbao direct in openingsfase teruggedrongen

Atletico en Athletic, de nummers vijf en tien van Spanje, leken vooraf aan elkaar gewaagd, maar de Basken werden in de openingsfase direct teruggedrongen. Al na zeven minuten was het raak voor Atletico. Falcao kapte twee man uit en krulde de bal schitterend in de bovenhoek. Het was zijn twaalfde treffer dit seizoen in de Europa League.

Bilbao slaagde er voor rust niet in om zijn combinatiespel op de mat te leggen. Ook de aanvallers Fernando Llorente en Iker Muniain konden het verschil niet maken. De Madrilenen bleven dreigender en in de 34e minuut was het opnieuw raak. Na slordig balverlies bij Athletic speelde Falcao zich vrij en tekende voor 2-0.

De 2-0 van Falcao:

szólj hozzá: Atletico vs Bilbao 2:0 Falcao

Athletic wacht over twee weken nog een andere finale

In de tweede helft leek Bilbao niet bij machte om de spanning terug te brengen, al kreeg het daar wel een aantal kansen toe. Aan de andere kant raakte Falcao, die het toernooi vorig jaar won met FC Porto, nog de paal, voor Diego vijf minuten voor tijd het slotakkoord verzorgde met een schot in de verre hoek.

Athletic Bilbao wacht op 25 mei nog een andere finale. Dan is Barcelona de tegenstander in de Copa del Rey.

De 3-0 van Diego:

    • Niels Posthumus