Arcadis kijkt verder, Grontmij zoekt spoor

Met opdrachten in Brazilië en Chili sluit ingenieursbureau Arcadis het eerste kwartaal goed af. Concurrent Grontmij moet juist flink bezuinigen.

Topman Harrie Noy van Arcadis heeft zijn vertrek goed getimed. Zowel de omzet (595 miljoen euro) als de winst (23,6 miljoen euro) van het advies- en ingenieursbureau zijn in het eerste kwartaal met 28 procent gestegen in vergelijking met begin vorig jaar, zo maakte Arcadis vanochtend bekend. Een applausje kan er wel af als Noy (1951) volgende week na twaalf jaar plaats maakt voor het Schotse bestuurslid Neil McArthur (1961).

Beursanalisten waren positief verrast door de cijfers. Met name door nieuwe opdrachten in Brazilië en Chili op het gebied van infrastructuur en milieu bestond de omzet van Arcadis voor 6 procent uit zelfstandige groei. Het grootste deel van de omzetgroei (20 procent) kwam door de overname van het Britse EC Harris eind vorig jaar.

Toch was het aandeel van Arcadis (circa 17,50 euro) rond het middaguur nog geen procent gestegen op de beurs in Amsterdam. Beleggers op de AEX waren afwachtend, met name door de zorgen over de politieke situatie in Griekenland en de bankencrisis in Spanje.

In landen als de Verenigde Staten, Nederland, België en Polen was er minder werk voor Arcadis door overheidsbezuinigingen. In de sectoren water en gebouwen ziet het adviesbureau enig herstel. Maar algemeen verwacht topman Noy verdere groei van Arcadis in 2012. Eenderde van de 21.000 medewerkers werkt nu in opkomende economieën. Ook de meest recente overname van het Britse bouwadviesbureau DLS, sterk in Azië, past in de strategie van geografische uitbreiding.

Aan inlijving van Grontmij, het tweede ingenieursbureau in Nederland, denkt Arcadis niet, zei Noy eind vorig jaar al. Voor Grontmij was het eerste kwartaal ook niet zo gunstig als voor Arcadis. De omzet daalde met 3,1 procent naar ruim 228 miljoen euro, maakte het bureau vanochtend bekend. Het verlies was 4,1 miljoen euro tegenover een winst van 2,9 miljoen begin vorig jaar. Het aandeel Grontmij was rond het middaguur ruim een procent gedaald naar bijna 5 euro.

Waar Arcadis al eerder heeft gereorganiseerd, wordt 2012 voor Grontmij een jaar van herstructurering. Naast de omzetdaling wijt het bureau (9.000 medewerkers) de rode cijfers vooral aan de kosten van de bezuinigingsoperatie Back on Track. De nieuwe topman Michiel Jaski voorheen bestuurslid van Arcadis, wil 43 miljoen euro besparen tot eind 2015 en daarna structureel 18 miljoen euro per jaar. De reorganisatie van het hoofdkantoor van Grontmij in De Bilt is vorige maand begonnen. Ook in Frankrijk zijn al ontslagen gevallen.

De komende jaren wil Grontmij in Europa groeien door zich te richten op de sectoren energie, (spoor)wegen, duurzame bedrijfsgebouwen en vermogensbeheer. Als voorbeelden van de nieuwe strategie noemt Jaski de herontwikkeling van de ring van Antwerpen en het ontwerp van een gasturbine en een grote boiler bij een energiecentrale in Erfurt.