Aanslag met onderbroekbom werd verijdeld door CIA-spion

Het nieuwsverhaal van de verijdelde Al-Qaeda-aanslag op een Amerikaans vliegtuig blijkt heel anders in elkaar te zitten. De door de Jemenitische tak van de terreurorganisatie aangewezen terrorist was een CIA-infiltrant.

De man werkte in het geheim voor de Saoedische inlichtingendienst, die nauw samenwerkt met de Amerikaanse CIA, melden Amerikaanse media. Hij liep wekenlang mee met Al-Qaeda in Jemen en informeerde de VS onder meer over de verblijfplaats van terreurleider Fahd al-Qasaa, die afgelopen zondag gedood werd door een drone.

Uiteindelijk wierp hij zichzelf op als vrijwilliger voor de geplande aanslag met de ‘onderbroekbom’, een modernere versie van de onderbroekbom die de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab tijdens kerst 2009 tot ontploffing wilde brengen in een vliegtuig. De nieuwe bom paste ook in een onderbroek, maar beschikte over een geavanceerder ontstekingsmechanisme. Bovendien bevatte de bom geen metaal, waardoor hij gemakkelijker aan boord kon worden gesmokkeld.

De aanslag zou, een jaar na dato, een vergelding moeten zijn voor de dood van Osama bin Laden.

De spion liet Al-Qaeda geloven dat hij de aanslag ging uitvoeren en leverde de bom vervolgens af bij de inlichtingendiensten. Momenteel wordt het explosief onderzocht door de FBI. De man die de bom ontwikkelde, is nog niet gepakt.

De VS wachtten - naar eigen zeggen uit angst voor wraak van Al-Qaeda - met het naar buiten brengen van het nieuws totdat ze de infiltrant in veiligheid hadden gebracht.

    • Peter Zantingh