Nieuwe Telecomwet aangenomen door Eerste Kamer

Modellen tonen de smartphone Sony Ericsson Xperia Ray op een beurs in Singapore. Foto AP/Wong Maye-E

Het wetsvoorstel rond netneutraliteit, dat in juni door de Tweede Kamer werd aangenomen, is vandaag ook door de Eerste Kamer gekomen. Met de nieuwe Telecomwet kunnen aanbieders van internet niet zomaar diensten of toepassingen belemmeren.

Demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen meldt de goedkeuring van de nieuwe wet, waarmee een verbod op een heffing op diensten als Skype of Whatsapp is vastgelegd, euforisch op Twitter:

Twitter avatar MaximeVerhagen Maxime Verhagen Goed debat in #eerstekamer over telecomwet. Wet aangenomen. In NL nu #netneutraliteit geregeld!

Ook onder meer Bits of Freedom reageert positief op het nieuws:

Twitter avatar bitsoffreedom Bits of Freedom Woop wooop! Netneutraliteit is een feit. Een paar losse eindjes op 15 mei, maar nu al historisch moment voor Nederland!

Met de wet is Nederland het eerste land in Europa en het tweede in de wereld dat de netneutraliteit in de wet verankert. Alleen Chili ging Nederland voor. Een meerderheid van Kamer stemde in juni zoals verwacht voor het voorstel van onder meer D66 dat strengere eisen stelt aan cookies.

Met deze cookies, kleine tekstbestandjes die automatisch op je computer geplaatst worden, wordt het surfgedrag van internetgebruikers vastgelegd. Deze gegevens worden gebruikt voor het aanbieden van gerichte reclame.

Bel-en sms-verkeer neemt af door gratis diensten

Reden voor het voorstel was een aankondiging van aanbieders van mobiel internet als KPN en Vodafone om voor bepaalde diensten toeslagen in rekening te gaan brengen, onder meer vanwege het afnemende bel- en sms-verkeer.

Verhagen noemde het destijds ‘onwenselijk’ dat providers toepassingen belemmeren alleen omdat die concurreren met de eigen diensten. “Dat is slecht voor innovatie”, aldus de demissionaire minister.

KPN kondigde in juni al aan dat vaste abonnementsprijzen door de nieuwe wet zullen stijgen. Providers zeggen dat de blokkades en hogere tarieven nodig zijn omdat ze te veel geld verliezen op het doorgeven van gratis communicatiediensten.