Weer

In sneltreinvaart wordt de komende dagen vanuit het zuidwesten warme lucht Europa binnengevoerd. Die lucht schampt Nederland en brengt donderdag in het zuidoosten mogelijk 25 graden, maar buien liggen al snel op de loer.

Dat laatste heeft te maken met de manier waarop de hoge temperaturen tot stand komen. De warme lucht komt op gang langs twee lagedrukgebieden die voor West-Europa liggen. Dat levert donderdag en vrijdag in onder andere Duitsland en de Alpenregio temperaturen op tot 30 graden. Later volgen buien, met daarna flink afkoeling. Bij ons arriveren die buien iets eerder, waarschijnlijk al op donderdag.

Die dag begint met wat zon en eindigt met stevig onweer. Eerst wordt het nog warm, met tegen 20 graden in het westen en rond 25 graden in het zuidoosten. Na de buien stroomt frisse lucht binnen met in het weekend maxima tussen 10 en 14 graden, wel met geregeld zon.

Morgen is een tussendag. Lokaal valt een bui, maar het grootste deel van de dag blijft droog. Vooral in het noordwesten breekt af en toe de zon door. Bij weinig wind wordt het 14 tot 18 graden. Vanavond is het op een enkele bui na droog. Het wordt niet kouder dan een graad of 12.