Voor de Mexicanen is KPN nu een koopje

Nieuwsanalyse

Het geplaagde KPN krijgt hulp uit onverwachte hoek: de Mexicaanse telecomreus América Movíl biedt op bijna eenderde van de aandelen.

Beleggers in KPN moesten zich vanmorgen even in de arm knijpen. Door een verrassend bod van América Móvil, een van ’s werelds grootste telecomproviders, vloog de koers met bijna 20 procent omhoog. Het Mexicaanse bedrijf is marktleider in Latijns-Amerika met 306 miljoen klanten en wil 28 procent in KPN (44,5 miljoen klanten). Als dat lukt is América Movíl de grootste aandeelhouder in het voormalige Nederlandse staatsbedrijf.

Het bod komt op een moment dat KPN in de problemen zit en de koers een dieptepunt bereikt heeft. De omzet daalt doordat klanten minder bellen en sms’en. In plaats daarvan gebruiken ze gratis internetdiensten. De tarieven staan onder druk door de (Europese) regelgevers en de concurrentiepositie in eigen land: KPN’s mobiele netwerk verliest terrein aan Vodafone en de kabelmaatschappijen snoepen adsl-klanten weg. Om de ellende compleet te maken volgde dit jaar een pijnlijke hack in de computersystemen.

Maar América Móvil ziet consolidatievoordelen voor KPN, zegt financieel directeur Carlos García-Moreno. Hij is voor een paar dagen in Nederland om tekst en uitleg te geven bij het bod. „Om duidelijk te maken dat we een serieuze partner voor KPN zijn, voor de lange termijn.”

Met een investering van 2,6 miljard (8 euro per aandeel) steekt de Latijns-Amerikaanse telecomreus „een teen in het water”; het tast af of het een groter belang wil nemen in KPN of in andere Europese markten. Het bod is vooralsnog op 28 procent begrensd: boven de dertig procent moet een aandeelhouder een volledig bod uitbrengen en daarvoor is het volgens América Móvil nog te vroeg.

García-Moreno ontkent dat het een speculatieve transactie is, zoals een aantal analisten suggereerde. „We hebben ook al een jarenlange samenwerking met AT&T, de marktleider in de VS.” Dat bedrijf heeft volgens de financieel topman een belang van 10 procent in América Móvil. Nog eens 42 procent van de aandelen is in handen van Carlos Slim, volgens het blad Forbes de rijkste man ter wereld met een vermogen van 69 miljard dollar.

América Móvil zocht al langer uitbreiding buiten Latijns-Amerika, zegt García-Moreno: „We kwamen in Europa uit omdat onze culturen goed bij elkaar passen.” De Mexicaanse timing is ook goed: KPN is een koopje. Niet alleen door de recente tegenslagen bij de provider maar ook doordat de euro door de financiële crisis in Europa zwak staat. Nederland en Duitsland – de thuisbasis van KPN-dochter E-Plus – zijn wel de sterkste landen in de Eurozone, aldus de financieel topman

KPN kan profiteren van de schaalvoordelen van América Móvil, dat jaarlijks bijvoorbeeld 75 miljoen telefoons inkoopt en miljarden in netwerkapparatuur investeert, onder meer voor het snelle 4G. Ook gezamenlijke roaming-afspraken zijn gunstig voor KPN, dat zelf al jaren probeert efficiënter te opereren. De huidige topman Eelco Blok en zijn voorganger Ad Scheepbouwer sneden keihard in de personeelskosten. Voor 2013 worden er opnieuw 5.000 banen in Nederland geschrapt.

KPN kreeg meer overnameaanbiedingen, zei Scheepbouwer in 2011. Maar die waren nooit interessant genoeg. In het officiële persbericht – één regel lang – meldde KPN dat het vandaag „kennis had genomen” van het bod. De raad van bestuur vergadert vanavond.

Voor Blok was de verrassing niet zo groot: hij ontmoette García-Moreno al eerder. En hij snapte daarom meteen de grap die presentator Jack van Gelder vanmorgen op KPN’s jaarlijkse strategiebijeenkomst maakte: hij stelde zijn eerste vraag aan Blok in het Spaans.

Tamminga en portret Carlos Slim: pagina 22

    • Marc Hijink