Volgens Bolt had het zelfs nog wel sneller gekund

Jamaicaan Usain Bolt liep zaterdag in zijn thuisland de 100 meter in 9,82 seconden. Het was zijn eerste serieuze wedstrijd van dit seizoen.

Kingston. Usain Bolt is Usain Bolt, altijd en overal dezelfde. Maar Bolt in een race over 100 meter te midden van duizenden landgenoten geeft een extra dimensie. Bij zo’n gelegenheid zindert een stadion net iets meer dan waar ook ter wereld. Een kwestie van Jamaicaanse verbroedering. Dan wordt het logisch gevonden dat de ‘de snelste man op aarde’ er slechts 9,82 seconden over doet, ook al is het zijn eerste serieuze wedstrijd van dit seizoen. Dat het de snelste seizoenstijd is, ach, dat namen de Jamaicanen voor kennisgeving aan.

De Jamaica International Invitational in Kingston droeg zaterdagavond de sfeer van een afscheidsfeestje. Alsof de grote broer werd uitgezwaaid voor een nieuw glorieus seizoen. Geen Jamaicaan die er aan twijfelt dat Bolt dit (olympische) jaar de sprint opnieuw gaat domineren. Usain is the man. Die gaat bij de Spelen ‘gewoon’ weer goud winnen, verwachten zijn landgenoten. Op de 100 en 200 meter en natuurlijk ook op de 4x100 meter. De Jamaicanen verkneukelen zich nu al over de olympische huldiging van een legende, later dit jaar in Londen.

Bolt zelf beoordeelde zijn race in een warm en vochtig Kingston als geslaagd. Maar hij bleef ook kritisch: „Het had nog wel een beetje sneller gekund. Maar nu heb ik nog iets om aan te werken.” Het moét sneller, weet Bolt maar al te goed. „Ik wil een legende worden. ’t Liefst met een tijd van 9,4.” NRC