Vlaming in Zomergasten

Jan Leyers gaat het tv-programma Zomergasten presenteren. Hier is hij nog onbekend, in België werd hij beroemd met een pophit.

Jan Leyers? Wie? Een volkomen onverwachte dark horse maakte gisteravond in De wereld draait door een einde aan een geliefd Nederlands tijdverdrijf: raden wie dit jaar Zomergasten gaat presenteren. Voor het eerst in de vaderlandse televisiegeschiedenis gaat een Vlaming het avondvullende programma doen. Leyers op tv: „Het voelde alsof ik werd opgeroepen voor de nationale ploeg.”

In Zomergasten worden bekende gasten een avond lang geïnterviewd aan de hand van hun favoriete tv-fragmenten. De gasten worden over een maand in deze krant bekendgemaakt. Zomergasten begint op 22 juli.

De Belgische tv-presentator en musicus Jan Leyers (Wilrijk, 1958) is in Nederland vrijwel onbekend, maar in België is hij beroemd. Na een studie wijsbegeerte begon hij met jeugdvriend Bart Peeters in 1978 de succesarme coverband Beri-Beri. Enorm succes had hij met zijn band Soulsister, dankzij de Europese hit The Way to Your Heart, een licht liedje gedreven door een Motown-beat met een lekker slaggitaartje.

Na het einde van Soulsister in 1995 bleef Leyers muziek maken, maar hij richt zich sinds begin deze eeuw vooral op tv-programma’s. Hij presenteerde talentenjacht Idool (Idols), de late show Nachtwacht, en een reeks reisprogramma’s in het Midden Oosten. In 2002 maakte hij De Schaduw van het Kruis: op de motor reisde hij van de Belgische stad Bouillon naar Jeruzalem, in het voetspoor van kruisvaarder Godfried van Bouillon. Daarna volgde De Weg naar Mekka (2007), over de relatie tussen moslims en christenen, en De Weg naar het Avondland (2010), reizend van Ethiopië naar Europa. Met Leon Verdonschot maakte hij het literaire programma Iets met Boeken. Verschillende van zijn programma’s werden door de VPRO uitgezonden.

Nu verheugt Leyers zich nog op Zomergasten. Hij beseft nog niet dat de Nederlandse kijkers niets liever doen dan klagen over de presentatoren. Terugkerende klachten uit het verleden: ze kunnen niet interviewen, ze zijn te vol van zichzelf, ze zijn te beleefd, en ze hebben te weinig kennis van zaken. Mogelijk gevaar voor Leyers is dat hij niet deelt in het Nederlands collectief geheugen.

Eindredacteur Peter van Ingen deed zelf de eerste zeven edities van het 25 jaar oude programma. Daarna volgden Freek de Jonge, Wim T. Schippers, Hanneke Groenteman, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Connie Palmen, Joris Luyendijk, Bas Heijne, Margriet van der Linden en Jelle Brandt Corstius. De enige van hen die wel goedkeuring kreeg, was Adriaan van Dis.