VJ Movement: de Simon Wiesenthals van de Rwandese Genocide

Als François Hollande zijn beloofde nakomt gaat Frankrijk een nieuwe politieke koers varen. Daarbij kunnen allerlei politiek gevoelige dossiers door belangengroepen weer op de agenda worden gezet. Een van die dossiers is de rol van Frankrijk tijdens de Rwandese genocide.

Als François Hollande zijn belofte nakomt gaat Frankrijk een nieuwe politieke koers varen. Daarbij kunnen allerlei politiek gevoelige dossiers door belangengroepen weer op de agenda worden gezet. Een van die dossiers is de rol van Frankrijk tijdens en na de Rwandese genocide in 1994, waarbij 800.000 Tutsies en gematigde Hutus afgeslacht zijn door Hutu-extremisten. Frankrijk wordt verweten dat franse militairen de extremisten hebben bewapend en getraind.

In februari van dit jaar heeft uitgaand president Nicolas Sarkozy aangegeven dat Frankrijk fouten heeft gemaakt maar officiële excuses kwamen er niet. Rwanda hoopt daar wel op en wil wereldwijde vervolging van degenen die verantwoordelijk waren voor de genocide.

Een aantal van verdachten is al opgepakt. Vandaag wordt het vonnis geveld over Aloys Ntabakuze. Hij is aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid, moord en verkrachting.

VJ Movement volgt gevolgen van de genocide in Rwanda en heeft verschillende verhalen rondom het drama gemaakt. VJ Movement-correspondenten Jocelyn Grange en Gregoire Ozan maakten een bijzondere video reportage over Daphrose en Alain Gauthier. De familie van Daphrose werd vermoord tijdens de genocide. Zij woont nu in Frankrijk. Zij wacht niet tot de Franse overheid de oorlogsmisdadigers oppakt. Zij neemt het heft in eigen hand. Samen met haar man Alain, een schoolmeester, heeft zij een stichting opgezet die speurt naar vermeende Rwandese oorlogsmisdadigers die zich schuilhouden in Frankrijk. In een aangrijpend verhaal vertelt zij dat gerechtigheid haar drijft.

Klik op cc in de video voor ondertiteling.

Bekijk ook: ‘Vrede op aarde - ook voor de moordenaar van je familie?

Lees hier meer over de samenwerking tussen VJ Movement en nrc.nl. Als je zelf een idee hebt voor een verhaal over dit thema, laat het dan weten via: vjmovement.com.