Vestia: banken ook schuld aan financieel debacle

De banken die woningcorporatie Vestia riskante rentecontracten hebben verkocht, moeten meebetalen om het huidige tekort van 1,6 miljard euro weer aan te vullen. Dat stelt Gerard Erents, interim-bestuursvoorzitter bij Vestia, vandaag in Het Financieele Dagblad.

Vier banken, waaronder ABN Amro en Deutsche Bank, verkochten Vestia ieder voor 3 tot 4 miljard euro aan rentecontracten, aldus het FD. Zij moeten volgens Erents „zonder twijfel” hebben gezien dat de corporatie risico op risico stapelde. „Ze verkochten als het ware racefietsen aan iemand in een rolstoel.”

Vestia is zelf verantwoordelijk voor de „financiële ontsporing”, aldus Erents. Maar de banken zouden ook schuld hebben. „Vestia was een grote honingpot waar banken als bijen omheen zoemden.” Volgens Erents wilde kasbeheerder van Vestia Marcel de V., die er door het OM van verdacht wordt heimelijk miljoenen euro’s verdiend te hebben aan de rentecontracten, „ieder snoepje uit de snoepwinkel van de banken proberen. „De banken voelden dat aan. Vestia was een obesitaspatiënt.”

Alleen al uit het eigen vermogen van de corporatie (700 miljoen euro) hadden de banken volgens Erents moeten afleiden dat iets niet in de haak was. Ook verkochten ze Vestia exotische financiële producten die niet passen bij een corporatie. Verder had het moeten opvallen dat Marcel de V. de enige contactpersoon was. Directeur Erik Staal zette alleen een handtekening onder de contracten. De banken „hadden vraagtekens kunnen zetten bij het besluitvormingsproces”, aldus Erents.

De interim-bestuursvoorzitter zegt er vertrouwen in te hebben tot een gezamenlijke oplossing te komen met banken. Als Vestia omvalt, moeten de banken namelijk aanschuiven in de rij van schuldeisers. Over procederen tegen banken zegt Erents nog niet te denken.

Vestia raakte in nood door de vele risicovolle rentecontracten. Door de rentedaling moest Vestia 1,6 miljard euro lenen om extra onderpand aan banken te kunnen betalen. Marcel de V., en tussenpersoon Arjan G., worden verdacht van omkoping, witwassen en belastingfraude. Oud-directeur Erik Staal moest in februari opstappen. (Novum)