Veendam gered door verkoop van stadion

SC Veendam speelt ook volgend seizoen nog betaald voetbal. De club uit de eerste divisie is gered door de verkoop van stadion De Langeleegte.

RTV Noord meldt vandaag dat projectontwikkelaars Zwanenburg uit Heerenveen en Paas uit Stadskanaal het onderkomen hebben overgenomen van de gemeente. De deal zou Veendam een lastenverlichting van 200.000 euro per jaar opleveren.

De gemeente houdt drie miljoen euro aan de verkoop over. De club huurde het stadion met 6.500 plaatsen van de gemeente, die voor 58.000 euro per jaar wel het veldonderhoud voor zijn rekening nam.

Voetbaldirecteur Henk Eising heeft tien bedrijven bereid gevonden de komende drie jaar in totaal 150.000 euro per seizoen in de club te steken. Daarmee is het gat van 3,5 ton in de begroting gedicht. Veendam rekent erop dat het de komende drie jaar behouden blijft voor het betaalde voetbal.

De begroting van Veendam wordt volgens RTV Noord opgeschroefd tot iets boven de twee miljoen. Daardoor zou de club op termijn een nieuwe directeur en manager commerciële zaken kunnen aanstellen. Directeur Eising heeft de intentie uitgesproken in de raad van commissarissen zitting te nemen.

In Veendam zijn gemeente en voetbalclub nauw met elkaar verbonden. Zo verstrekte de gemeente in 2008 een lening van 350.000 euro die in tien jaar moet worden terugbetaald. Ook heeft de gemeente als co-sponsor drie seizoenen jaarlijks 50.000 euro in de club gestoken.

Veendam is een cultclub in de Groningse veenkolonie – met dank ook aan de naam van het vervallen stadionnetje De Langeleegte. De Algerijn Paul Amara, doelman Frans de Munck (bijgenaamd ‘Zwarte Panter’) oud-international Dick Nanninga en journalistist Johan Derksen speelden in een grijs verleden in het geel-zwart van Veendam, dat twee jaar in de eredivisie uitkwam .