Veel nieuwelingen in Oranje-selectie gaan niet naar EK

Bert van Marwijk heeft de voorselectie voor het EK bekendgemaakt. „Wij selecteren niet iemand na één of twee keer goed spelen.”

Wie het vertrouwen van Bert van Marwijk weet te winnen, kan lang op krediet van de bondscoach rekenen. Maar wie met hem in onmin raakt, keert doorgaans niet snel terug in de selectie. Indachtig die rechtlijnige handelwijze maakte hij gisteren de lijst van 36 kandidaat-internationals bekend.

Het Nederlands elftal dat volgende maand aan het EK voetbal in Polen en Oekraïne begint, staat in het hoofd van de bondscoach al vrijwel vast. Daarom was het een flinke tegenvaller dat Erik Pieters gisteren met een blessure moest afhaken. Van Marwijk zei gisteravond in het tv-programma Voetbal International dat Pieters zijn „eerste keus” zou zijn geweest als linksback.

Na het vertrek van Giovanni van Bronckhorst is er steeds discussie geweest over de meest geschikte linkervleugelverdediger voor Oranje. Alleen niet bij Van Marwijk, die snel de PSV’er Pieters verkoos boven Ajacied Vurnon Anita. De 23-jarige linksback speelde de afgelopen twee jaar vijftien interlands en functioneerde zoals Van Marwijk dat wilde. „Erik is een jongen die nog niet in de gaten heeft hoe goed hij is”, zo zei de bondscoach gisteren nogmaals.

Van Marwijk moet nu op zoek naar een alternatief op linksachter. De bondscoach zal een keuze maken tussen een onervaren linksback als Alexander Büttner, Jetro Willems en Stefan de Vrij of een geroutineerde gelegenheidsverdediger als Urby Emanuelson en Stijn Schaars. De kandidaten hebben nog drie weken de tijd om het vertrouwen van Van Marwijk te winnen.

Van Marwijk maakte gisteren zijn eerste schifting bekend op weg naar het EK dat voor Nederland net als op het WK van 2010 begint met een groepswedstrijd tegen Denemarken. In vergelijking met twee jaar geleden zijn naast de gestopte Van Bronckhorst en André Ooijer ook Sander Boschker, Edson Braafheid, Demy de Zeeuw, Eljero Elia en Ryan Babel uit de selectie verdwenen. Ze hebben om verschillende redenen afgedaan.

Na het WK stroomde een klein aantal spelers in. Zo kregen naast Pieters ook profs als Kevin Strootman, Luuk de Jong, Jeremain Lens, Hedwiges Maduro, Georginio Wijnaldum, Jeffrey Bruma, Roy Beerens en Tim Krul speeltijd. De bondscoach voegt met Büttner, Willems, Luciano Narsingh, Nick Viergever, Stefan de Vrij, Ola John, Adam Maher en de doelmannen Jasper Cillessen en Erwin Mulder nu een flink aantal nieuwelingen toe.

De kans is groot dat Van Marwijk het overgrote deel van de nieuwelingen laat afvallen. De keepers Cillessen en Mulder gaan sowieso niet mee naar het EK. De bondscoach heeft al laten weten dat Maarten Stekelenburg, Michel Vorm en Tim Krul zijn drie doelmannen op het eindtoernooi worden. De niet geselecteerde Ajacied Kenneth Vermeer is de vierde keeper in de rangorde.

De kans is klein dat Van Marwijk met een verrassende eindselectie komt. „Wij zijn niet zo opportunistisch dat we iemand na een of twee keer goed spelen selecteren”, zegt Van Marwijk in zijn biografie, die gisteren bij VI werd gepresenteerd. „Een van de lastigste dingen is van tevoren inschatten hoe iemand het op een hoger niveau zal doen. Strootman is het voorbeeld van iemand die dat bleek aan te kunnen. Maar veel jongens ook niet.”

De lastigste keuze zal Van Marwijk pas tijdens het EK maken. Wie wordt de spits van Oranje? Robin van Persie of Klaas-Jan Huntelaar? Van Marwijk: „Huntelaar en Van Persie kúnnen samenspelen, maar ik weet niet of ze daadwerkelijk samen zúllen spelen. Ik stel een elftal op, waarvan ik denk dat ik er het meeste succes mee heb.”