Beschietingen rond kantoor Libische premier - ‘meerdere doden’

Rondom het kantoor van de Libische interim-premier Abdel Rahim al-Kib (rechts) in Tripoli werd vanmiddag urenlang geschoten. Daarbij zouden meerdere doden zijn gevallen. Foto AFP / Mahmud Turkia

Rondom het kantoor van de Libische interim-premier in Tripoli is vanmiddag nadat een demonstratie uit de hand liep urenlang geschoten. Bij de beschietingen zouden meerdere doden zijn gevallen.

Ooggetuigen vertelden tegenover de BBC dat leden van een militie uit Yafran, dat zo’n zestig kilometer ten zuiden van de hoofdstad ligt, zich rondom het kantoor van premier Abdel Rahim al-Kib hadden verzameld om cashgeld van de interim-regering te eisen. Toen militieleden het kantoor van Al-Kib met trucks vol wapens probeerden te omsingelen, zou het tot vuurgevechten met de beveiligers zijn gekomen.

Persbureau Reuters meldt op gezag van een bewaker van het kantoor dat bij de beschietingen vier doden vielen. De BBC spreekt van zeker twee doden. Ook zijn er volgens een woordvoerder van het Libische ministerie van Defensie meerdere gewonden gevallen.

Premier Al-Kib was op het moment van de schermutselingen niet in zijn kantoor aanwezig. Wel waren zijn vicepremier en de minister van Financiën in het gebouw. Zij en andere functionarissen konden tijdig in veiligheid worden gebracht.

Macht milities een van grootste problemen ‘nieuwe’ Libië

Sinds de val van het regime van dictator Gaddafi komt het regelmatig tot botsingen tussen milities en de regering. Veel strijders die mee vochten in de opstand tegen de dictator hebben hun wapens niet ingeleverd en genieten nog altijd veel macht in Libië. Er vinden nog regelmatig vergeldingsacties plaats tegen leden van het voormalige regime. Hierdoor komt het regelmatig voor dat het geweld in het land weer oplaait.

NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants zei eind april al op deze site dat de huidige situatie in Libië weinig goeds voorspelt voor de parlementsverkiezingen die volgende maand worden gehouden:

“Al-Kib is als premier uitgekozen juist omdat hij zo’n zwakke positie heeft, daarom gingen stamhoofden en militieleiders akkoord met zijn aanstelling. De Nationale Overgangsraad en de interim-regering hebben geen enkel gezag in het land. Milities hebben de macht in handen en het lijkt erop dat Libië afkoerst op het zijn van een mislukte staat. Het blijft geknoei daar en dat voorspelt weinig goeds voor de verkiezingen in juni.”