Uitgelicht

Film

Elizabeth: The Golden Age (Shekhar Kapur, 2007, GB/F/D). In overdonderend vormgegeven kostuumfilm schildert de Indiase regisseur de intriges tijdens de regeringsjaren van koningin Elizabeth I (Cate Blanchett) en haar moeizame relatie met het Spanje van Philips II. Met Clive Owen als Walter Raleigh, Jordi Mollà als Philips II en Geoffrey Rush als Francis Walsingham. RTL8, 20.30-22.40u.

From Paris with Love (Pierre Morel, 2010, F/VS). John Travolta als kale CIA-agent met een ringbaardje gaat met collega Jonathan Rhys Meyers ogenschijnlijk een drugsbende te lijf. Uiteindelijk draait het om islamitische terroristen uit de banlieue die een aanslag voorbereiden op het ongelovige Westen. Een melange van buddymovie-clichés, uit oneliners bestaande dialogen en dynamisch bedoelde actie. Stelt tussen neus en lippen door dat alle islamieten gevaarlijke terroristen zijn.Veronica, 20.30-22.15u.

Jackie Chan Kung Fu Master (Gangliang Fang en Ping Jiang, 2009, CHN). Schooljongen wil net als Jackie Chan worden en gaat naar hem op zoek. Naar goed filmgebruik leert hij onderweg wijze lessen. Jackie Chan zelf komt er nauwelijks in voor. De moraal: doe je huiswerk. RTL7, 20.30-22.40u.

The Marc Pease Experience (Todd Louiso, 2009, VS). Komedie. Acht jaar nadat hij vreselijk heeft gefaald in de schoolmusical, tobt sukkel Jason Schwartzman daar nog over. Hij probeert zich te revancheren met behulp van Jason Stiller, hier een onuitstaanbare muzikale leider die The Wiz moet instuderen. RTL7, 22.4-00.25u.

Informatief

Sport, mafia et corruption. Film over de banden tussen maffia en (online) wedbedrijven. Daarvan zijn er zo’n 15.000 actief – 85 procent is illegaal en vooral in het leven geroepen om geld wit te wassen. Naar schatting wordt jaarlijks 500 miljard dollar ingezet bij weddenschappen op sportuitslagen. Het meest wordt gegokt op voetbal: onlangs 700 miljoen op een enkele wedstrijd in de Champions League; 40 miljoen gemiddeld op elke wedstrijd in de Engelse Premier League. Geen wonder dat het aantal schandalen over verkochte wedstrijden toeneemt en dat FIFA, UEFA, ITF en andere grote sportorganisaties zich zorgen maken over de geloofwaardigheid van hun competities. Tot dusver zijn 400 gemanipuleerde voetbalwedstrijden ontdekt. Arte, 20.15-21.30u.

ZDFzeit: die Griechenland-Lüge. Documentaire over de oorzaken van de zwaarste crisis in de eurozone. Griekenland heeft nooit voldaan aan de normen die gesteld werden aan landen die de eenheidsmunt wilden invoeren. Volgens de drie auteurs van deze film was de naderende val van Griekenland te voorzien, maar werden alle waarschuwingen door de politiek stelselmatig genegeerd.ZDF, 20.15-21.00u.

De allerslechtste chauffeur van Nederland. Serie waarin acht wegpiraten normaal leren autorijden. In acht afleveringen wordt bepaald wie de allerslechtste chauffeur is van Nederland is en wie er zoveel vooruitgang boekt dat hij of zij met een nieuwe wagen naar huis gaat. De kandidaten krijgen les van mental coach en rij-instructeur Karin Elshout, rijvaardigheidsmakelaar Matthieu Stam en coureur Tom Coronel. Ned.1, 20.30-21.25u.

Outbreak. Engelse documentaire van Martina Hall over 3 september 1939, de dag dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Die dag werd Warschau gebombardeerd, vielen nog meer onschuldige slachtoffers bij een torpedoaanval op een passagiersschip en loeiden op vele plaatsen voor het eerst de sirenes voor een luchtaanval. Naast archiefbeelden ook getuigenissen van bekende mensen die er zelf bij waren, of hun nakomelingen: Richard Attenborough, Tony Benn, Vera Lynn, Francis Chamberlain (kleinzoon van de Britse premier Neville), Winston Churchill (kleinzoon van Sir Winston) en Bernard de Gaulle (neef van Charles). Canvas, 21.15-22.15u.

Präsident verzweifelt gesucht. Documentaire over de macht en machteloosheid van Europese politici. Christoffer Guldbrandsen ontleedt in deze film de acht jaren die liggen tussen het Verdrag van Nice in 2001 en de verkiezing van Herman Van Rompuy tot president van de Europese Raad in 2009. In die jaren groeide in een aantal landen de weerzin tegen de Europese eenheid. En de aanvankelijk geuite roep om een sterke persoonlijkheid die als Europees leider tegenwicht zou kunnen bieden aan de presidenten van de VS en China, verstilde. Aan het woord komen onder anderen Herman Van Rompuy, Anders Fogh Rasmussen, Jacques Chirac, Gerhard Schröder en Romano Prodi. Arte, 23.40-00.40u.

Radio

Componist van de week: Matthew Locke. Het Koor van New College Oxford en The Parley of Instruments o.l.v. Edward Higginbottom zingen en spelen drie werken van de zeventiende-eeuwse Engelse componist en klavecinist.Radio 4, 19.30-20.00u.