‘Timosjenko stopt hongerstaking’

Foto AP / Sergei Chuzavkov

Voormalig premier en oppositieleider van Oekraïne Julia Timosjenko staat op het punt haar nu negentien dagende durende hongerstaking te beëindigen. Dat heeft haar dochter vanmiddag tegenover de BBC verklaard.

Yevgenia Timosjenko zegt dat haar moeder morgen naar een ziekenhuis zal worden overgebracht waar zij zal worden behandeld. Gisteravond werd al bekend dat de Duitse arts op weg was naar Oekraïne om haar te kunnen behandelen.

Timosjenko ging bijna drie weken geleden in hongerstaking omdat ze naar eigen zeggen geslagen werd tijdens een transport naar het ziekenhuis om naar haar chronische rugklachten te laten kijken. Ze stemde afgelopen vrijdag in met behandeling in een lokale kliniek nadat de Oekraïense autoriteiten haar hadden verboden naar Duitsland af te reizen voor een specialistische behandeling. Volgens medici loopt de gezondheid van Timosjenko door de hongerstaking inmiddels groot gevaar.

De medische behandeling van Timosjenko is inzet geworden van een internationale diplomatieke rel. Timosjenko is in Oekraïne tot zeven jaar cel veroordeeld voor machtsmisbruik, een veroordeling die door veel west-Europese landen als politiek gemotiveerd wordt gezien. Vanochtend nog moest Oekraïne een top van Midden- en Oost-Europese leiders afgelasten omdat veel Europese regeringsleiders uit protest tegen de behandeling van Timosjenko hadden aangekondigd weg te blijven.