Stedelijk Museum moet eenzesde van z’n subsidie inleveren

Het Stedelijk Museum is al bijna acht jaar gesloten wegens een grootscheepse verbouwing. Vanwege aan de verbouwing gerelateerde problemen krijgt het museum nu minder subsidie. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het Stedelijk Museum moet jaarlijks bijna twee miljoen euro bezuinigen in de periode 2013-2016. Dat betekent dat het museum het meest moet bezuinigen van alle grote kunstinstellingen in Amsterdam. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. In plaats van de 12,5 miljoen euro subsidie op een begroting van 14 miljoen euro in 2011, zou het museum voortaan jaarlijks 10,6 miljoen euro subsidie moeten krijgen.

Dat schrijft de Amsterdamse Kunstraad in een brief die vanmiddag is aangeboden aan het gemeentebestuur. Het advies van de raad wordt door de gemeente doorgaans opgevolgd. De brief schetst de hoofdlijnen van het advies van de Kunstraad dat 15 juni verschijnt. Het Stedelijk Museum vormt “een groot knelpunt”, stelt de raad.

Raad: Stedelijk anticipeerde onvoldoende op problemen verbouwing

Het Stedelijk Museum, dat 23 september zijn deuren opent, deed een aanvraag van 15,5 miljoen euro. “Het verschil tussen deze aanvraag en het budget is onoverbrugbaar”, schrijft de Kunstraad. “Het museum heeft in zijn aanvraag geen rekening gehouden met de context van de bezuinigingen. Andere instellingen wel”, zegt voorzitter Gerard de Kleijn.

De aanvraag van het museum, gesloten sinds 2004, is relatief hoog. Tijdens de verbouwing kampte het museum met tegenslagen. De verbouwing liep vier jaar uit, de aannemer ging failliet, de kosten (totaal 127 miljoen euro) vielen ten minste 20 miljoen euro hoger uit dan gepland en er was onenigheid tussen gemeente en museum over bijdrage in de onderhoudskosten van het gebouw. De raad schrijft dat het museum in de tussentijd onvoldoende op de problemen heeft geanticipeerd.

Bezuiniging van 6,5 miljoen euro op twaalf Amsterdamse topinstellingen

Amsterdam bezuinigt de komende periode 6,5 miljoen euro op kunstinstellingen. Dat bedrag wordt verhaald op 12 topinstellingen in de stad: het Concertgebouw, het Muziekgebouw aan ’t IJ, Paradiso, de Melkweg, Toneelgroep Amsterdam, de Amsterdamse Stadsschouwburg, Het Nationale Ballet, het Muziektheater, het Holland Festival, Het Stedelijk Museum, het Amsterdam Museum en het IDFA.

Deze instellingen moeten tussen de tien en 15 procent bezuinigen. Van de huidige 89,1 miljoen euro blijft 82,6 miljoen over. Naar dertien topinstellingen (de bovenstaande, plus het Koninklijk Concertgebouworkest, dat niet hoeft in te leveren) gaat straks nog 55 miljoen euro.

De raad adviseert het Stedelijk een realistischer plan in te dienen. Of het gemeentebestuur moet besluiten het museum extra budget toe te kennen. In dat geval moet de gemeente snel zijn. Deze maand moet worden besloten over de begroting voor 2013. Amsterdam had het museum wel al jaarlijks een miljoen euro extra beloofd zodra het museum open is.