Russische parlement benoemt Medvedev als premier

Voormalig president Dmitry Medvedev na de stemming in de Doema waarin hij met een grote meerderheid tot premier is benoemd. Foto AFP / Ria Novosti

Het Russische parlement heeft de voormalige president Dmitry Medvedev als premier benoemd. Daarmee heeft een wissel van banen plaatsgevonden tussen de twee hoogste leiders van het land. Vladimir Poetin is gisteren als president beëdigd.

Een meerderheid van de parlementariërs van de Doema, het Russische parlement, hebben zich in een stemming achter de benoeming geschaard. Vanmorgen riep president Poetin tijdens een speech in de Doema op om Medvedev te steunen.

Wissel geheel zoals afgesproken

De wissel van de macht is geen verrassing: in september maakte Medvedev op het partijcongres bekend geen tweede ambtstermijn te willen. Poetin beloofde hem toen het premierschap. Correspondent Michel Krielaars:

“Het is geheel zoals afgesproken. It’s part of the game.Het enige verschil is dat er nu voor het eerst in de geschiedenis door een redelijk deel van het parlement tegen is gestemd: 144 van de 450 zetels tellende Doema. Dat was door de Communistische Partij en een deel van Rechtvaardig Rusland. Maar verder is dit er doorheen gejast. Het is wel nog maar de vraag hoe lang Medvedev blijft zitten; na het partijcongres in september waarin hij zei geen tweede termijn meer te willen, is hij alle gezag verloren. Het zal een zwakke premier zijn. Wat nog wel belangrijk wordt, is de benoeming van de vice-premiers. De politieke agenda zal dat niet beïnvloeden. Poetin is de baas.”

‘Verdere verharding regime’

Tegen de banenwissel van Medvedev en Poetin is voor de stemming nog geprotesteerd. De oppositie vreest dat het tot economische en politieke stagnatie zal leiden als de macht in handen van dezelfde personen blijft. In een vreedzame demonstratie voor de stemming heeft de politie meer dan twintig mensen opgepakt, waaronder twee oppositieleiders.

De afgelopen dagen zijn er al hevige protesten geweest tegen de beëdiging van Poetin. Daarbij zijn meer dan zevenhonderd betogers vastgehouden. Afgelopen zondag waren er naar schatting zeventigduizend betogers op de been. De politie trad hard op tegen de betogers. Krielaars:

“Er zal nu er een verdere verharding plaatsvinden van het autoritaire regime. De demonstraties zullen officieel verboden worden, na het hevige protest afgelopen zondag in Moskou.”

Bekijk hier de beëdiging van Poetin die gisteren plaatsvond: